Index Vakbarát Hírportál

Teljesen elszálltak a budapesti lakásárak

2022. október 14., péntek 20:07

A Budapesten eladásra kínált új lakások átlagos négyzetméterára elérte az 1,43 millió forintot, ami éves összevetésben 32 százalékos emelkedés, az előző negyedévhez képest pedig 6 százalékos növekedés – közölte a Cordia.

A lakóingatlan-fejlesztő vállalat a négylakásosnál nagyobb, fővárosi projekteket vizsgálta. Budán a fajlagos ár átlagosan meghaladta az 1,66 millió forintot, Pesten pedig elérte az 1,3 millió forintot szeptember végére.

Az eladó lakások kínálata a második negyedévhez hasonló ütemben, 10 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben. Ezáltal szeptember végén több mint 5200 új építésű lakásból választhattak a vevők. A negyedéves növekedés ellenére ez továbbra is elmarad a 2017 és 2021 közötti időszak átlagosan 7000 lakás körüli kínálatától.

Idén július és szeptember között 1500 új lakás volt a piacra érkező projektekben, ez alig maradt el a 2017–2021 közti negyedéves átlagtól, ami 1690 új lakást tett ki. A mélypontot 2022 első három hónapjában mérték (710 új lakás).

Nem állt meg a drágulás év eleje óta

A harmadik negyedévben tapasztalt bővülés erősen koncentrált volt, az újonnan piacra érkező lakások csaknem háromnegyede a hat 100 lakásosnál nagyobb projektben található.

Idén Budapesten július és szeptember között mintegy 1060 új lakást értékesítettek, ami lényegében megegyezik az előző negyedév 1100-as eladási szintjével – írja az MTI.

Mint arról korábban beszámoltunk, Budapest agglomerációjában visszaesett az ingatlanpiaci forgalom, még a budapestinél is nagyobb mértékben, aminek az okairól itt írtunk. Eközben azonban a felpörgött kereslet az első fél évben átlagosan 12,5 százalékkal emelte az árakat a budapesti lakóingatlan-piacon a 2021-es átlagárhoz képest, és azóta, az év előrehaladtával csak fokozódott az áremelkedés.

Lakáshoz jutni azonban még mindig könnyebb Budapesten, az erőteljes áremelkedés ellenére is, mint a szomszédos Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában, ahol magasabbak ugyan a munkabérek, de Közép-Európa nagyvárosainak többségében a budapestinél drágábbak a lakások – erről bővebben itt írtunk.

Rovatok