Index Vakbarát Hírportál

Amerika elcsaklizza az üzemanyagot az európai piacról

2022. október 14., péntek 21:19

Versenyre kelt egymással az európai és az amerikai olajtermékpiac az elérhető készletekért: hajózási nyomkövető platformok tanúsága szerint és piaci tájékoztatás alapján ugyanis amerikai célállomásra váltanak át eredetileg Európába tartó üzemanyag-szállító tankerek.

Az olajtermékpiacon a kereskedők néhány üzemanyagot szállító, Európába tartó tartályhajót az Egyesült Államok keleti parti kikötőibe irányítottak át. Kereskedők tájékoztatása alapján és a Refinitiv kereskedelmi platform adatai szerint legalább két tartályhajó váltott irányt Európából az Egyesült Államok keleti partja felé, mintegy 90 ezer tonnás dízel és repülőgép-üzemanyag rakománnyal.

Az ilyen célállomás-módosítások rendkívül ritkák az olajtermékpiacon, mivel az európai finomítók nem termelnek elegendő dízel üzemanyagot a belföldi kereslet kielégítésére, ezért jellemzően az Egyesült Államokból, valamint Ázsiából és a Közel-Keletről importálják.

A Thundercat nevű tartályhajó az Egyesült Arab Emírségekből származó dízel üzemanyag rakománnyal a hajózási adatok szerint csütörtökön a hollandiai Rotterdam kikötőjéről New York-i kikötőre változtatta meg az úti célját. A hajó jelenleg a Földközi-tengeren, Szicília partjainál halad.

A Proteus Jessica tanker az Anglia délkeleti partjainál lévő Southwald parkolózónáról az elmúlt napokban New Yorkra változtatta meg az úti célját, és jelenleg az Atlanti-óceánon halad.

Dízelkészlet-csökkenés áll a háttérben

A 35 ezer tonnás Hellas Tatiana tartályhajót hajózási adatok alapján az Exxon Mobil foglalta le dízel üzemanyag szállítására Franciaországból az Egyesült Államokba.

Az amerikai dízelkészletek erőteljes csökkenése magasabbra vitte az árakat és a finomítói haszonkulcsokat, ami az olajtermékpiacon arbitrázs lehetőséget nyitott meg arra, hogy Európából az Egyesült Államok keleti partjára irányítsanak át üzemanyagot.

Emellett az MTI szerint az Egyesült Államokban egyre nagyobb politikai nyomás is nehezedik a finomítókra, hogy még a tél előtt növeljék a készleteiket az északkeleti régiókban, ahol több évtizedes mélypontra csökkentek. A Refinitiv adatai szerint ugyanis az Egyesült Államok olajtermékexportja szeptemberben elérte a rekordszintű 1,76 millió hordót, amelyből több mint 633 ezer hordó dízelt Északnyugat-Európába szállítottak.

(Borítókép: Peter Boer / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok