Index Vakbarát Hírportál

Kilőtt a forint az MNB döntése után

2022. október 14., péntek 10:41

A Monetáris Tanács áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat, és a jegybanki alapkamatláb változatlansága mellett a kamatfolyosó felső szélének emeléséről döntött péntek reggel. A hírre erősödni kezdett a magyar fizetőeszköz.

Pénteken stabilizálódott a forint árfolyama. Az euróval szemben a 418-as szint körül tartózkodott, míg a dollárral szemben a 428-430-as szint körül mozgott.

Erőteljesen drágult a forint a főbb devizákkal szemben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteki bejelentéseire.

Felgyorsult a forint csütörtök este tartó drágulása a főbb devizákkal szemben pénteken délelőtt. Péntek este hat óra előtt

A forint így pénteken 2,6 százalékkal erősödött az euróval, 2,2 százalékkal a dollárral és 2,7 százalékkal a svájci frankkal szemben.

Az MNB Monetáris Tanácsa 950 bázisponttal 25 százalékra emelte a kamatfolyosó felső szélét, az egynapos fedezett hitel kamatát, az eddigi 15,5 százalékról. Az egyhetes fedezett hiteleszközét pedig felfüggesztette a jegybank.

Az MNB jelezte azt is, hogy október 14-től egynapos FX-swapeszközt, valamint egynapos betéti gyorstendert hirdetnek meg napi rendszerességgel az eddigieknél magasabb kamatszinteken.

A jegybank vállalja továbbá, hogy a következő hónapokban közvetlenül biztosítja az energiaimport fedezése kapcsán felmerülő jelentősebb devizalikviditási igényt. Mivel a folyó fizetési mérleg energiaegyenlegen kívüli tételei összességében már pozitívak, így az intézkedés érdemben módosítja a devizapiac kereslet-kínálati viszonyait – áll a monetáris tanács pénteki közleményében.

(Borítókép:  Papajcsik Péter / Index)

Rovatok