Index Vakbarát Hírportál

Egy magyar településen arzénes víz folyik a csapból, csak palackos vízzel tudnak főzni

2022. október 14., péntek 21:26

Nincs ivóvíz Hajdúbagos intézményeiben, a csapokból arzénes víz folyik, így kénytelenek a konyhákon palackos vízzel főzni.

Szabó Lukács, Hajdúbagos polgármestere arról beszélt, hogy már megint nem tudnak ételt készíteni az intézményeikben, mert nincs ivóvíz. Gyerekeknek és időseknek főző konyhákban sem volt iható víz, a településen a csapokból arzénes víz folyik, amelyet két konténerrel tisztítanak, ezek azonban gyakran meghibásodnak.

A polgármester elmondta, hogy hónapok óta áll a két víztisztító konténer a településen. Az egyik az idősotthont, a másik az iskolát látja el megfelelő minőségű ivóvízzel, valamint ott szerezhetnek iható vizet a helyiek. A rendszer a helyiek szerint igencsak megbízhatatlanul működik.

Nagy baj van, ugyanis annak ellenére, hogy ígérte a kivitelező, esetleges üzemzavar esetén megfelelő mennyiségű palackozott vizet tárol itt, nincsen egy üveg víz sem, és most jubilálunk. Most tizedik alkalommal nem lehet vizet vételezni vagy az egyik, vagy a másik konténerből 

– mondta Szabó Lukács az ATV-nek.

A vízhiány miatt drágább az étel

Több alkalommal értesítették a fővállalkozót a problémáról, és bíznak egy végleges megoldásban. Egy év múlva a település hálózatát is tisztított víz látja el, de attól tartanak, hogy akkor is akadozik majd az ellátás. A mostani vízhiány miatt drágább lett az ebéd.

Jeleztük a polgármester úrnak, és nem mertük használni a régi vizet, és a polgármester úr flakonos vizet biztosított nekünk, és azokat öntözgetjük ki olyankor, mert hat órakor nekünk indulni kell, hogy az ebéd kész legyen

– mondta Dobos Mária élelmezésvezető.

100-200 liter között használtak palackos vizet a konyhán reggel, hogy főzni tudjanak. Az élelmezésvezető azt mondta, teljesen kiszámíthatatlan, hogy mikor áll le a szolgáltatás. Abban az esetben a falusiak sem jutnak tiszta vízhez.

A szolgáltatás az átmeneti zavar után bizonytalan ideig helyreállt.

Rovatok