Index Vakbarát Hírportál

Az alapkamaton nem, de máson változtatott a jegybank

2022. október 14., péntek 10:19

A jegybank vállalja, hogy a következő hónapokban közvetlenül biztosítja az energiaimport fedezése kapcsán felmerülő jelentősebb devizalikviditási igényt. Mivel a folyó fizetési mérleg energiaegyenlegen kívüli tételei összességében már pozitívak, így az intézkedés érdemben módosítja a devizapiac kereslet-kínálati viszonyait – közölte a jegybank monetáris tanácsa közleményben pénteken.

A Monetáris Tanács áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat, és a jegybanki alapkamatláb változatlansága mellett a kamatfolyosó felső szélének emeléséről döntött. Ennek értelmében a Monetáris Tanács október 14. 8:45 órától kezdődő hatállyal

az egynapos fedezett betét kamatát 25 százalékra emelte, továbbá az egyhetes fedezett hiteleszközét felfüggesztette.

A jelenlegi turbulens pénzpiaci környezetben elsődleges, árstabilitási célja mellett az MNB kiemelt feladata a piaci stabilitás biztosítása – emelte ki a közlemény. Az MNB az eszköztár minden elemével készen áll beavatkozni ezek biztosítása érdekében. A fennálló kihívások célzott és átmeneti eszközök alkalmazását indokolják.

Ennek érdekében az MNB 2022. október 14-től egynapos FX-swapeszközt, valamint egynapos betéti gyorstendert hirdet meg napi rendszerességgel az eddigieknél magasabb kamatszinteken. Az alkalmazott eszközök célja, hogy a monetáris transzmisszió szempontjából kulcsfontosságúnak tartott részpiacokon, azaz a bankközi piacon és a swappiacon egyaránt gyorsan és rugalmasan érvényesüljenek a szigorúbb monetáris kondíciók.

„Emellett a jegybank vállalja, hogy a következő hónapokban közvetlenül biztosítja az energiaimport fedezése kapcsán felmerülő jelentősebb devizalikviditási igényt.”

Mivel a folyó fizetési mérleg energiaegyenlegen kívüli tételei összességében már pozitívak, így az intézkedés érdemben módosítja a devizapiac kereslet-kínálati viszonyait – írja a közlemény.

Az MNB folyamatosan értékeli a gazdasági és pénzügyi piaci fejleményeket, és ezeket az eszközöket addig alkalmazza, amíg a piaci stabilitás fenntartása indokolja.

A pénzpiaci stabilizáció érdekében több intézkedést vezetett be az MNB, emellett arról is döntött, hogy az év végéig közvetlenül a jegybank biztosítja az energiaszámla fizetéséhez szükséges devizaigényt

– mondta Virág Barnabás, az MNB alelnöke online háttérbeszélgetésen pénteken Washingtonból, azt is megjegyezve, hogy nem nézhették tétlenül a forint folyamatos gyengülését. A jegybank alelnöke hozzátette, a folyó fizetési mérleg energiaegyenlegen kívüli tételei összességében már pozitívak, és a többlet hónapról hónapra nő, a jegybanki intézkedések pedig érdemben módosítják a devizapiac kereslet-kínálati viszonyait.

A forint erősödéssel reagált

Virág Barnabás az inflációról elmondta, hogy a szeptemberi, 20,1 százalékos ütem megfelel a jegybank várakozásainak. Az előző hónaphoz viszonyított fogyasztói áremelkedés 85 százalékát az energiaárak, és a nyári rendkívüli aszályhelyzet miatt az élelmiszerárak emelkedése okozta. Az infláció a következő hónapokban még kissé emelkedhet, majd a belső-külső hatások alapján a csúcsponthoz egyre közelebb kerül.

A jegybank monetáris politikájának kulcsa az árstabilitás biztosítása, ehhez pedig a pénzpiaci stabilitás fenntartása szükséges – hangsúlyozta a az MNB alelnöke. Az elmúlt két hétben tapasztalt forintgyengülés hátterében a romló nemzetközi piaci környezet áll, amire a forint érzékenyen reagál. A Virág Barnabás két hatást emelt ki a gyengülő árfolyamtrend meghatározójaként:

  1. a folyó tételekhez köthető, az energiaszámla fizetéséhez kapcsolódó devizakonverzió,
  2. a forint ellen felvett pénzpiaci pozíciókat. Egy hete ez a két hatás „egy irányba”, összekapcsolódva kezdett hatni.

„Ezt nem nézhettük tétlenül” – indokolta az intézkedéseket az MNB alelnöke, majd hozzátette: a megoldás során célzott intézkedésekkel reagáltak, a devizapiaci kereslet-kínálati egyensúly érdekében az energiaimport fedezéséhez szükséges jelentősebb devizalikviditási igényt biztosítanak. A likviditás szűkítésével a gyorsan változó, háborús környezetben a markáns kockázatiprémium-sokkokra rugalmas eszközökkel, gyorstenderekkel reagálnak. Az alapkamat 13 százalékos szintje képes kezelni a fundamentális inflációs folyamatokat – mondta Virág Barnabás.

Arról is beszélt, hogy a monetáris tanács pénteken 8 óra 45 perctől 950 bázisponttal 25 százalékra emelte a kamatfolyosó felső szélét, az egynapos fedezett hitel kamatát, az eddigi 15,0 százalékról. Az 1 hetes fedezett hiteleszközét pedig felfüggesztette a jegybank.

Döntöttek arról is, hogy péntektől egynapos FX-swapeszközt, valamint egynapos (O/N) betéti gyorstendert hirdetnek meg napi rendszerességgel az eddigieknél magasabb kamatszinteken, előbbit 17 százalékos, utóbbit 18 százalékos kamattal.

Virág Barnabás reményét fejezte ki, hogy ezek a gyorstenderek néhány napig tartanak majd.

A monetáris politikáról kifejtette, hogy az egyhetes betéti eszköz állománya az egyharmada alá csökkent, miközben a likviditás több mint fele tartósan lekötött eszközökben van – tájékoztatott erről az MTI. A forint jelentősen erősödött a jegybanki bejelentésre, az euró jegyzése több mint 11 forinttal 417 forintra csökkent délelőtt.

(Borítókép: Bődey János / Index)

Rovatok