Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden szerint nem a dollárral, hanem a világgal van baj

2022. október 16., vasárnap 14:41

Joe Biden amerikai elnök szombaton bírálta Liz Truss brit miniszterelnök eredeti gazdasági tervét, és kijelentette, hogy nem aggódik a szárnyaló amerikai dollár miatt.

Truss pénteken menesztette pénzügyminiszterét, Kwasi Kwartengot, és korrigálta gazdasági csomagja egyes részeit, miután az pénzügyi piaci zavarokat váltott ki, többek között a font értékének meredek zuhanását – közölte a Reuters hírügynökség. 

A demokrata Biden gyakran bírálja a konzervatív „csepegtető” gazdaságpolitikát, amelyet az Egyesült Államokban Ronald Reagan volt elnökhöz és a republikánusokhoz kötnek.

A Fehér Ház korábban nem kívánta kommentálni Truss tervét, amely eredetileg a 45 százalékos brit felső jövedelemadó-kulcs eltörlését irányozta elő. 

Nem én voltam az egyetlen, aki úgy gondolta, hogy ez hiba. Nem gondolom, hogy jó ötlet csökkenteni a szupergazdagok adóját ilyen időszakban. Nem értettem egyet ezzel a politikával, de ezt Nagy-Britanniának kell megítélnie, nem nekem

– mondta Biden újságíróknak, amikor Oregonban megállt egy fagylaltozónál. 

Szombaton Jeremy Hunt, Nagy-Britannia újonnan kinevezett pénzügyminisztere azt mondta, hogy az ország egyes adóterhei emelkednek, és kemény kiadási döntésekre van szükség, mondván, Truss hibákat követett el, miközben azért küzdött, hogy megtarthassa alig több mint egy hónapja betöltött posztját.

A világszerte magas infláció az Egyesült Államokat is sújtja, ami politikailag is fejfájást okoz Biden számára a novemberi félidős választások előtt.

A probléma a józan politika hiánya más országokban

A dollár árfolyama a közelmúltban más valutákkal szemben azonban ugrásszerűen megnőtt.

Nem aggódom a dollár ereje miatt. Engem a világ többi része aggaszt

– mondta Biden.

Az elnök szerint az amerikai gazdaság robusztus.

A gazdaságunk pokolian erős. Az infláció világméretű. Mindenhol máshol rosszabb a helyzet, mint az Egyesült Államokban. A probléma nem nálunk van, a probléma a gazdasági növekedés és a józan politika hiánya más országokban

– mondta.

A munkaügyi minisztérium csütörtöki jelentése szerint az amerikai fogyasztói árak a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek szeptemberben, mivel az ingatlanok bérleti díjai megugrottak, és az élelmiszerek ára is nőtt.

Az elnök többnapos nyugati körútja végén nyilatkozott Oregonban, ahol igyekezett politikai támogatást nyújtani a kormányzójelöltként induló demokrata Tina Kotek számára.

(Borítókép: Kevin Lamarque / Reuters)

Rovatok