Index Vakbarát Hírportál

Energiaválság: Kínától kaphatja a következő gyomrost Európa

2022. október 17., hétfő 14:48

A kínai kormány felszólította az állami tulajdonú gázimportőröket, hogy az ország energiabiztonsága érdekében, valamint a téli fűtési szezonra való tekintettel hagyjanak fel az LNG továbbértékesítésével az energiahiányos országok, tehát Európa felé.

A Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság, Kína legmagasabb gazdasági szerve arra kérte a PetroChina, a Sinopec és a Cnooc vállalatot, hogy tartsa meg a téli LNG-szállítmányokat hazai felhasználásra. Ezt a nevük elhallgatását kérő személyek osztották meg a Bloomberggel – jelenleg az információk nem hivatalosak.

A döntés hátterében az állhat, hogy bár jelenleg nem jelentős a kínálati hiány, amely a távol-keleti óriásnál tapasztalható, a kormány határozottan ígéretet tett arra, hogy a lakosság semmit nem fog érezni az energiaválságból.

Hszi Csin-ping kínai elnök vasárnap kétórás beszédében kiemelte az energiabiztonságot, megismételve azt az üzenetet, hogy Kínának körültekintően kell haladnia a zöldátállással, hogy elkerülje az energiaellátási válságot. A kínai értékesítések az utóbbi években éles fordulatot mutattak, hiszen oly mértékű volt az ország növekedése ezen a területen, hogy megelőzte Japánt a világ legnagyobb LNG-importőre lett.

Európának ez katasztrofális lehet

Európában a gázárak az augusztusi csúcshoz képest csaknem hatvan százalékkal csökkentek, ugyanakkor az évszakhoz képest még mindig rekordmagasan vannak. Az Európába irányuló LNG-szállítmányok mértéke folyamatosan nyomást gyakorol a nyugat-európai azonnali piacon tapasztalható gázárakra. Néhány szállító arra juthat, hogy a szállítmányokat Ázsiába irányítja, ahol magasabb áron is el tudja adni az LNG-t.

Kína saját ellátásának biztosítására irányuló lépése azonban elvonhatja az Európába irányuló szállításokat, és egy hideg tél tovább súlyosbíthatja a régió energiaszűkösségét.

Kína nagy mennyiségű LNG-t vásárol olyan exportőröktől, mint az Egyesült Államok. Az ázsiai ország kereskedői idén a kínálat egy részét Európába irányították át a gyenge hazai kereslet miatt, ez a trend viszont könnyen megváltozhat.

(Borítókép: Qilai Shen / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok