Index Vakbarát Hírportál

Szlovák külügyér: Orbán Viktor térképe miatt vagyunk paranoiásak

2022. október 17., hétfő 15:08

A szlovákoknak, a románoknak, Kárpátalja és Vajdaság lakosainak van okuk paranoiára. Ugyanis ha ránézünk a magyar miniszterelnök irodájára, egy óriási térképet láthatunk a történelmi Magyarországról – fogalmazott Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter.

A szlovák külügyminiszter a Rzeczpospolitának adott interjút, amelyet a Mandiner szemlézett. Ebben kiemelte, hogy a szlovákok ezer éve együtt élnek Magyarországgal, „ez egy ezeréves házasság, amelyben voltak jó és rossz dolgok. A szlovákok és a magyarok kapcsolata nagyjából fél évszázada jó házasság volt, a két fél egyenrangú volt, ha ez nem lett volna, a szlovákok nem élték volna túl.” A szlovák külügyminiszter úgy folytattat, hogy „ez az összefüggés nem kérdőjelezhető meg a XX. század fordulóján bekövetkezett magyarosítás vagy a rossz, Trianon utáni hangulat miatt”.

Rastislav Káčer kiemelte: „Trianon után kicsit traumatizálódtak a magyarok.”

A külügyminiszter szerint „a szlovákoknak, a románoknak, Kárpátalja és Vajdaság lakosainak azonban van okuk paranoiára. Mert ha ránézünk a magyar miniszterelnök irodájára, egy óriási térképet láthatunk a történelmi Magyarországról. A bécsi és a berlini kancellári hivatalban nincs ehhez hasonló térkép.”

A szlovák külügyminiszter szerint ebből az következik, hogy joguk van a paranoiához. „A határok ki vannak jelölve, az országhatárok csak konszenzussal változtathatók meg, más módon nem. Mi bizakodva tekintünk a jövőbe, de tudom, hogy figyelembe kell vennünk ezeket az aggályokat, mert a paranoia néha valóra válik” – fogalmazott Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter.

(Borítókép:  Rastislav Káčer. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok