Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály váratlan bejelentést tett, jöhetnek az adókönnyítések

2022. október 17., hétfő 18:42

A kormány célja jelenleg az, hogy a gazdaságot felzárkózási pályán tartsa, a foglalkoztatás szinten maradjon, és továbbra is legyenek beruházások, így készül fel az ország a háború utáni helyzetre – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) hétfői konferenciáján.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy folytatni kell a stabilitás és az egyensúly megőrzésére tett lépéseket, amelyeket tavaly év végén kezdtek meg, illetve felhívta arra a figyelmet, hogy az adórendszerben nagy átalakításokat nem terveznek: megkönnyítik az átalányadózást, továbbá az iparűzési adóban is várhatók kisebb változások. Magyarország pénzügyminisztere ismertette az Országgyűlés elé kerülő adómódosítási javaslatot. Ennek értelmében

az átalányadózóknak tizenkettő helyett évente csak négyszer kell majd járulékbevallást tenniük. Az iparűzési adó esetében a sávos adózást évi 25 millió forintos bevételig választhatják a kisvállalkozások, és a legkisebb cégeknek mindössze 50 ezer forint adót kell megfizetniük.

Varga Mihály kiemelte: a kormány arra törekszik, hogy a nehéz időszakban a szankciók ellenére is működőképesek maradjanak a vállalkozások, ezért programot indítanak a kkv-k energiahatékonyságának javítására.

Azt is hozzátette, hogy gyármentő program is működik – erről csütörtökön az Index tett fel kérdéseket a Kormányinfón – a nagyvállalatok megsegítésére, ezenfelül tovább futnak a Széchenyi-kártya-programok, amelyek a piacinál kedvezőbb kamattal juttatják forrásokhoz a cégeket.

Érdekesség, hogy az elmúlt napokat Washingtonban töltötte Varga Mihály, ahol a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank évenkénti találkozóján vett részt.

A magyar pénzügyminiszter szelfit is hozott Amerikából, nem mással, mint az IMF vezérigazgatójával, Kristalina Georgievával fényképezkedett.

Ezzel korábban külön cikkben foglalkoztunk, a pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy „családi fotóalbumok számára lőttek egy képet”.

Nincs probléma a foglalkoztatottsággal

A pénzügyminiszter hétfőn felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben szükségesnek látják, a munkahelyek megőrzésére is indítani fognak programot – ezt korábban Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is ismertette. Ugyanakkor Varga Mihály úgy látja:

egyelőre a foglalkoztatásban nem történtek drasztikus változások, vannak olyan cégek, amelyek leépítéseket terveznek, de a munkanélküliség továbbra is rendkívül alacsony. 

A miniszter kitért arra, hogy a magyar gazdaság importenergiára alapoz, és fontosnak nevezte, hogy a jövőben ez megváltozzon, szerinte az alternatív, lehetőleg hazai kitermelésű energiáknak teret kell adni. A jegybank legutóbbi döntéseit pedig úgy kommentálta, hogy a monetáris politikában olyan lépések születtek, amelyek a stabilitást szolgálják. Megerősítette, hogy a hitelkamatok 10-15 százalék felé fognak emelkedni, és az éves átlagos infláció idén 14 százalék körül lesz. 

Sorra érkeznek a csapások

Varga Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdaságot az utóbbi időben rengeteg kihívás érte. A pénzügyminiszter az utóbbi egy évben nem olvasott olyan elemzést, amely optimista lett volna, a gazdasági folyamatok világszerte a recesszió irányába mutatnak. 

Biztos vagyok benne, hogy meg fogunk állapodni az Európai Bizottsággal a Magyarországnak járó forrásokról, a megfogalmazott elvárások teljesítése folyamatban van, decemberben jóvá is hagyhatják ezeket

– mondta végül Varga Mihály kérdésre válaszolva a konferencián az MTI beszámolója szerint.

(Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszél A gazdasági válságkezelés eszközei, támogatás- és adópolitika, a gazdasági kamarák szerepe címmel rendezett szakmai konferencián a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarán 2022. október 17-én. Fotó:  Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok