Index Vakbarát Hírportál

Nagyon fontos javaslatokat tett az Európai Bizottság – jöhet a közös gázbeszerzés?

2022. október 18., kedd 17:06

Az Európai Bizottság kedden újabb sürgősségi intézkedésekre tett javaslatot a magas energiaárak kezelésére, de a gázárak azonnali korlátozásától elzárkózott, mivel az uniós országok továbbra is megosztottak az elképzelést illetően.

A javaslatok, amelyeket az Európai Unió tagállamainak jóvá kell hagyniuk, a közösség legújabb erőfeszítései az energiaárak megugrása és az üzemanyag-ellátási válság kezelésére, amely Európát azután sújtotta, hogy Oroszország az ukrajnai invázió óta leállította a gázszállítást − írta meg a Reuters hírügynökség.

Az intézkedések nem tartalmaztak azonnali gázárplafont, amit a legtöbb uniós tagállam szeretne. A bizottság azonban kérte az uniós országok jóváhagyását egy olyan javaslat kidolgozásához, amely ideiglenes dinamikus maximális árat állapítana meg az európai gázkereskedelem referenciaáraként szolgáló holland gázkereskedelmi csomóponton, a TTF-en (Title Transfer Facility) folyó gázkereskedelemre.

A bizottság szerint az árkorlátozásnak meg kell felelnie bizonyos feltételeknek, többek között annak, hogy nem okozhatja az európai gázkereslet növekedését.

Az uniós csomag más intézkedéseket is tartalmazott, amelyekkel az energiapiaci szabályok módosításával próbálják megfékezni a magas árakat. A kereskedési helyszíneknek a volatilitás korlátozása érdekében mindennap felső és alsó árlimitet kellene meghatározniuk az első hónapra szóló energiaszármazékokra. 

Az Európai Unió az energiaszabályozókat azzal is megbízza, hogy 2023. március 31-ig vezessenek be alternatív referenciaárat a cseppfolyósított földgázra (LNG). Egy külön javaslat szerint az uniós országok közös gázvásárlást indítanának, hogy megpróbáljanak üzemanyagot biztosítani a kimerült gáztárolók feltöltéséhez a következő télre, és alacsonyabb árakról tárgyalni.

Az országoknak közösen kellene megvásárolniuk a szükséges mennyiség 15 százalékát ahhoz, hogy elérjék az közösség azon célkitűzését, hogy 2023. november 1-jéig kilencven százalékban feltöltsék gáztárolóikat. Szintén a tagállamok feladata lenne, hogy helyi vállalataikat rávegyék, hogy ne vásároljanak orosz gázt.

Az uniós csomag valószínűleg nem fogja megnyugtatni mind a 27 uniós országot, amelyek vezetői csütörtökön és pénteken csúcstalálkozón vitatják meg a javaslatokat. A miniszterek és diplomaták ezután megpróbálják felgyorsítani a javaslatokról szóló tárgyalásokat, hogy a jövő hónapban végleges jogszabályokat fogadhassanak el.

Komoly viták az árplafonról 

Az európai energiaválság miatt a gazdagabb uniós országoknak, mint például Németországnak jelentősen több lehetőségük van arra, hogy polgáraikat és vállalkozásaikat megvédjék az emelkedő energiaáraktól, mint a szegényebbeknek − ez arra késztette Brüsszelt, hogy megpróbálja az országok nemzeti intézkedéseit egységesebb, az egész blokkra kiterjedő tervekkel átfedni.

Az Európi Unió már megállapodott a gáztárolók feltöltésére és a villamosenergia-kereslet visszafogására vonatkozó célkitűzésekről, de az országok hetek óta vitatkoznak arról, hogy az uniós gázárakat hogyan és miként lehetne korlátozni, anélkül hogy eddig olyan eredményre jutottak volna, amely valamennyiük számára előnyös. 

Több mint 15 uniós ország − köztük Olaszország, Lengyelország, Görögország és Belgium − szorgalmazta az uniós gázárplafon bevezetését, de nem értenek egyet a kialakításának módszerében.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elmondta, hogy az uniós vezetők e heti ülésükön megvitatják az energiaárak felső határának különböző lehetőségeit, köztük a bizottság által nem javasoltakat is. 

Spanyolország és Portugália idén nyáron maximálta a helyi áramtermeléshez felhasznált gáz árát, és az országok, köztük Franciaország azt szeretné, ha az intézkedést az egész Európai Unióra kiterjesztenék. 

Más országok, köztük Németország és Hollandia ellenzi a gázárplafon bevezetését, mivel szerintük az országoknak a szűkös orosz üzemanyag helyett télen a globális piacokról kellene beszerezniük az energiát. 

Timmermans: A következő néhány tél kemény lesz

Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke az ülésen elmondta, hogy a közös gázvásárlás segít az európai országoknak átvészelni az elkövetkező nehéz teleket − írta meg élő közvetítésében a The Guardian.

Timmermans szerint

a következő tél kemény lesz, de a mai csomag segít abban, hogy az európai családok átvészeljék a telet, és az ipar is működjön.

Véleménye szerint ha most meghozzuk az intézkedéseket, és kifejlesztjük a közös gázvásárlás eszközeit – ahelyett hogy túllicitálnánk egymást –, a következő fűtési szezonra ismét elegendő gázkészlettel vághatunk neki.

Timmermans azonban hozzáteszi, hogy az olcsó fosszilis tüzelőanyagok nem fognak visszatérni, ezért Európának fel kell gyorsítania a megújuló energiaforrásokra való átállást.

Von der Leyen: További lépéseket teszünk az energiaunió felé

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy Európa elérte első célját, vagyis azt, hogy jobban felkészüljön az idei télre.

Így most további lépéseket tehet „egy valódi energiaunió” felé − mondta. Von der Leyen szerint Európa az ukrajnai háború miatt „példátlan energiaválsággal nézett szembe, és előrelépést ért el a válság kezelésében”.

A keresletet sikerült csökkenteni − szeptemberben 15 százalékkal −, miközben az európai gáztárolók kapacitása jelenleg 92 százalékos.

Megbízható szállítókra van szükség

Európa emellett Oroszországtól olyan megbízható szállítókra váltott, mint Norvégia, egyes adatok szerint az orosz gázáramlás mintegy kétharmada megszűnt. Az országok engedélyt kaptak arra, hogy az energiavállalatok váratlan nyereségét a kiszolgáltatott háztartások és vállalkozások felé irányítsák.

Von der Leyen kifejtette, hogy Európa új referenciaértéket fog kidolgozni az LNG-gázárakra, mivel a TTF gáztőzsde jelenlegi referenciaértéke elavult. Elmagyarázta, hogy a TTF benchmarkját a vezetékes gázra fejlesztették ki, míg a piac most inkább a tankerhajókkal érkező cseppfolyósított földgázra van kihegyezve.

Amióta Oroszország csökkentette a vezetékes gáz szállítást, Európa több cseppfolyósított földgázt vásárol − jelenleg több tucat cseppfolyósított földgázt szállító hajó vesztegel Spanyolország partjainál, nem tudnak kirakodási helyet biztosítani számukra.

(Borítókép: Ursula von der Leyen 2022. október 18-án. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok