Index Vakbarát Hírportál

Hiába a béremelés, országos sztrájk kezdődik a franciáknál az infláció miatt

2022. október 18., kedd 12:36

A francia szakszervezetek kedden országos sztrájkba kezdtek, magasabb fizetéseket követelve a magas infláció miatt, és Emmanuel Macron elnököt az egyik legnagyobb kihívás elé állították májusi újraválasztása óta.

A francia olajfinomítók többségében fizetésemelési követelésekkel meghirdetett sztrájk indult már október 13-án, ezért a töltőállomások harmadánál akadozott az üzemanyag-ellátás.

Emmanuel Macron még aznap azt ígérte, hogy a következő héten helyreáll az üzemanyag-ellátás Franciaországban, és két olajipari vállalat vezetőit és a szakszervezetek képviselőit is felelősségvállalásra kérte.

Vasárnap a kormány és a drágulás ellen tüntetett a francia baloldal, amin 140 ezren vettek részt a szervezők szerint.

A keddi sztrájk – amely a Reuters szerint elsősorban a közszférát, például az iskolákat és a közlekedést érinti – a hetek óta tartó munkabeszüntetés folytatása, amely megzavarta Franciaország nagy finomítóit és zavart okozott a benzinkutak ellátásában. A szakszervezeti vezetők abban reménykednek, hogy a dolgozókra hat a kormány azon döntése, hogy néhányukat arra kényszeríti, hogy visszamenjenek dolgozni a benzinkutakhoz, és állítsák helyre az üzemanyag-ellátást. Ez egyesek szerint veszélyezteti a sztrájkjogot.

Nem elégszenek meg a 7 százalékos béremeléssel

Olivier Veran francia kormányszóvivő szerint kedden több munkaerő hagy fel a szolgálattal, mivel az autósok továbbra is sorban állnak a benzinkutak előtt.

A baloldali CGT szakszervezet sztrájkot hirdetett a TotalEnergies (TTEF.PA) vállalatnál, ami már negyedik hete tart, annak ellenére, hogy az olajvállalat pénteken 7 százalékos béremelést és bónuszt tartalmazó megállapodást kötött más, mérsékeltebb szakszervezetekkel. A CGT azonban 10 százalékos béremelést követel az inflációra és a cég hatalmas nyereségére hivatkozva.

Az Eurostar közölte, hogy a sztrájk miatt töröl néhány, London és Párizs közötti vonatot.

(Borítókép: A tüntetők a dél-franciaországi marseille-i tüntetésen 2022. október 18-án. Fotó: Nicolas Tucat / AFP)

Rovatok