Index Vakbarát Hírportál

Több ezer sorfa ültetése kezdődött meg a VárosFa Programban

2022. október 19., szerda 15:40

A MOL-Új Európa Alapítvány Neked Zöldül programsorozatának célja környezetünkben és közösségünkben a fenntartható jövő feltételeinek megteremtése. A VárosFa Program elnevezésű kezdeményezés az Agrárminisztérium, a Megyei Jogú Városok Szövetsége és az Országos Erdészeti Egyesület közreműködésével indult 2022 tavaszán – idézte fel szerdai közleményében az Agrárminisztérium.

Április 27-ig lehetett regisztrálni a tízezer lakosúnál nagyobb településeknek az alapítvány első fenntarthatósági pályázatára, amelyre összesen 111 regisztráció érkezett. A program két fázisában idén összesen hétezer fát ültetnek el a városok országszerte. A programhoz csatlakozó települések 16 fafajból választhattak.

A sorfákhoz támasztókarót, takarómulcsot, védőrácsot is biztosít a program, ezek az igényelt fákkal együtt kerülnek a helyszínre. A választáshoz az Országos Erdészeti Egyesület nyújtott szakmai támogatást – írja az MTI.

A települések egységcsomagot kapnak, amely tartalmazza a belterületi fásításra alkalmas nagyméretű sorfákat és az ültetéshez szükséges kiegészítőket, valamint útmutatót és szakmai tanácsadást. A programban az állami erdőgazdaságok is részt vesznek.

A minisztérium emlékeztet: az elmúlt két évben nagy sikerrel zajlott az Agrárminisztérium által indított Településfásítási Program, amelynek keretében a tízezresnél kevesebb lakosságszámú települések ültettek el 1350 helyszínen 36 ezer sorfát.

Ez a kezdeményezés a rendszerváltozás óta a legnagyobb belterületi fásítási program, amely az ország környezeti állapotának javulását, a települések zöldítését és az erdőtelepítések népszerűsítését egyaránt szolgálja.

A VárosFa Programban az őszi időszakban az ültetést, majd azt követően az utógondozást a települések közösségi program keretében végzik el. Eddig több mint húsz település ültette el az igényelt fákat, sokszor egy-egy óvodai vagy iskolai csoport bevonásával.

A nyertes városok közül 84 település a facsemeték mellett edukációs programban is részesül, amelynek célja, hogy a városok fiatal lakóinál kialakuljon, fejlődjön a fenntarthatósággal, a fák és az erdők fontosságával kapcsolatos tudatos szemléletmód.

Az Országos Erdészeti Egyesület által biztosított edukációs program minden településen az önkormányzat által megjelölt oktatási intézményben zajlik. A támogatott települések kötelezettséget vállaltak az adományozott fák legalább hét évig tartó gondozására, szükség esetén pótlására – közölte az Agrárminisztérium.

Rovatok