Index Vakbarát Hírportál

Jó hírrel kezdte a napot Szijjártó Péter

2022. október 19., szerda 09:23

Minden engedélyt beszereztek, hosszú távon biztosított Magyarország energiaellátása a jövőben – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az Európai Bizottság javaslatáról is megvan a véleménye a miniszternek.

Akadálytalan a földgázszállítás a Török Áramlaton keresztül Magyarországra – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda reggel, a kormányülés előtt, amelyen a legfontosabb témák a háború és az európai energiaellátás kérdése lesznek.

A miniszter emlékeztetett: néhány hete felröppent a hír, hogy a Török Áramlaton keresztül is leállhat a földgázszállítás karbantartási munkálatok miatt. Szijjártó Péter nemrég tárgyalt a holland energiaminiszterrel.

A holland hatóságok megadták a Török Áramlat hollandiai cégének az exportengedélyeket, ezt a Gazprom is megerősítette

– közölte a jó hírt a miniszter. Hozzátette, hogy ez azt jelenti, hosszú távon is biztos a vezetéken a gázszállítás.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint Magyarországon fél évre elegendő gáz van a tározókban, ami a fogyasztáshoz képest 50 százalékos töltöttséget jelent. Ezzel szemben megjegyezte, hogy Európában a fogyasztás 27 százalékát tudná fedezni.

Az Európai Bizottság újabb javaslatával kapcsolatban, amely egy gázársapka bevezetését jelenti, úgy fogalmazott: 

Újabb alkalmatlan és veszélyes javaslat.

Szerinte növelni kellene a gáz mennyiségét Európában, hogy az árak csökkenjenek, azonban az ársapka bevezetése ezzel ellentétes hatást vált majd ki.

Nem szabad alkalmazni

– szögezte le.

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok