Index Vakbarát Hírportál

Navracsics Tibor: A kutyát nem érdekli, hogy mit akarok csinálni

2022. október 19., szerda 09:00 | aznap frissítve

A hivatalos területem a területfejlesztés, de a kutyát nem érdekli, hogy mit akarok csinálni, mindenkit az uniós források mozgatnak – mondta Navracsics Tibor a Portfolio Budapest Economic Forumán. A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter azt is megjegyezte: feladata, hogy mindenkit megnyugtasson arról, lesz megállapodás, és lesz uniós pénz is.

Navracsics Tibor előadásában emlékeztetett: a miniszteri meghallgatásán is azt hangsúlyozta, hogy az év végéig szeretné elérni az uniós szerződések aláírást. A realitás szerinte az volt, hogy decemberig lesz lehetőség megkötni a megállapodásokat. Mint egy társasjátékban, a startmezőről kellett újrakezdeni az egyeztetéseket, de miután az Európai Bizottságnál túljutottak a kritikus szinten, és láthatóvá vált az egyezség lehetősége, azóta

mindkét fél részéről elkezdett helyreállni a bizalom.

Ezt támasztja az is alá, hogy a Bizottság meghosszabbította a vállalásaink megvalósításhoz szükséges időt – hangsúlyozta.

Három tételről van szó

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, Magyarországnak három területen kell jelenleg megállapodnia. 

A helyreállítási terve értelmében a fejlesztési források 50 százalékát a zöld átmenetre tervezi fordítani a kormány, 23 százalékát pedig egészségügyre. A kohéziós pénzekkel kapcsolatosan csak az Európai Bizottsággal kell megállapodnia a magyar kormánynak. „Itt túl nagy innováció nem történt az előző időszakhoz képest” – fogalmazott a miniszter, aki bemutatta, hogy a legnagyobb tétel, a teljes költségvetés 25 százaléka, a GINOP Plusz pályázatokra jut 2443,4 milliárd forint értékben.

A pénzekkel kapcsolatos tárgyalásokat megelőzik azok az egyeztetések, amelyek a jogállamisági problémákkal foglalkoznak – hívta fel a figyelmet a miniszter. Ebben 17 vállalást tett a magyar kormány. Ennek keretében intézményi szinten felállítják az Integritás Hatóságot, amely Navracsics Tibor szerint egy független és a közbeszerzési eljárást hatékonyan ellenőrizni képes hatóság lesz. A másik intézmény az antikorrupciós munkacsoport, amely már korábban is működött Navracsics Tibor igazságügyi minisztériumában.

A miniszter hangsúlyozta: ha az év végéig nincs megállapodás a programról, akkor a támogatások mintegy 70 százalékát végleg elveszíti az ország.

Az Integritás Hatóság felállítása (november 4.), majd működésének elindítása (november 19.), ez most a két következő fontos dátum a vállalások teljesítése kapcsán – jegyezte meg.

A miniszter kiemelte: ezek a rendszerek erősebben gyarapítják majd a bizalmat az EU-val. 

A magyar kormány komolyan gondolja ezeket a vállalásokat

– fogalmazott, és leszögezte: az unió is komolyan vette, mert adott két hónapnyi haladékot a vállalások teljesítéséhez. Kiemelte: a kormány meg akar állapodni a bizottsággal, és meg akarja szerezni ezeket a pénzeket.

Navracsics szerint az indokoltnál rosszabb kép alakult ki Magyarországról, az uniós pénzek felhasználásáról, amelynek a megváltoztatásához közös erőfeszítések kellenek. A kultúraváltásról pedig azt mondta: „ha fölényesen nevetgélünk, és úgy gondoljuk, hogy ez ránk nem vonatkozik, akkor nem is fog sikerülni”.

Végül azzal zárta előadását: 

Magyarország az unió legtisztább, legátláthatóbb országává akar várni.

(Borítókép: Navracsics Tibor 2022. szeptember 18-án. Fotó:  Szabó Réka / Index)

Rovatok