Index Vakbarát Hírportál

Parragh László szerint tűzoltás zajlik a magyar gazdaságban, recesszió várható

2022. október 19., szerda 20:04

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Budapest Economic Forumán elismerte, hogy az unióban nálunk a legmagasabb az infláció. Bár a recesszió elkerülése a cél, növekedés nem várható.

Parragh László előadásában úgy fogalmazott, hogy jelenleg tűzoltás zajlik, a jövő a reorganizációról szól. Az energiaválság, a forint leértékelődése, a bizonytalan gazdasági környezet is felgyorsította az inflációt, amelyet a 2021. évben visszatérő, a 2022-ben felfokozott kereslet sem tudta lekövetni – idézte a Portfolio

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy látja, növekedés egyelőre nem várható, sőt, csődhullám következhet be a feldolgozóipar legkisebb szereplőinél, a kkv-k körében. Ennek elkerülésére véleménye szerint szükséges lenne a vállalkozások számára további támogatásokat nyújtani. 

Parragh László szerint Európában az elkövetkezendő négy hónapon belül a magyar vállalkozásoknak lesznek leginkább finanszírozási nehézségeik, mivel nálunk a legnagyobb az infláció, a forint gyengült a legjobban a régióban, devizatartalékaink alacsonyak. 

A magyar gazdaságpolitika célja a stagnálás vagy a recesszió elkerülése, de mielőbb el kell döntenie, hogy növekedéspárti vagy inflációellenes, a kettő együtt akkor sem megy, ha egyik sem jó választás

– hangsúlyozta. A jövő évre vonatkozó bértárgyalásokról azt mondta, hogy ennek nincs valós alapja, mivel a reálgazdaságban a minimálbér szerepe inkább az adóbevételek megállapítására szolgál. 

Rovatok