Index Vakbarát Hírportál

Kiszámolták: sokat spórolt az EU a gázárnövekedésen

2022. október 20., csütörtök 12:10

Az Európai Unió azzal, hogy növelte szél- és napenergia-kapacitását, 11 milliárd dollárt takarított meg az orosz–ukrán háború kitörése óta, ezt az összeget földgázimportra fordította volna a Nemzetközösség – derült ki egy friss tanulmányból.

„A megújuló energia idén március és szeptember között az Európai Unió energiaszükségletének 24 százalékát fedezte, ami az eddigi legmagasabb aránynak tekinthető. A szél- és napenergia-kapacitás bővítésével 8 milliárd köbméternyi gázimportot takarított meg csak az elmúlt fél év alatt a Nemzetközösség, ami 11 milliárd eurós megtakarítást jelent” – idézi a Bloomberg az E3G és az Ember tanulmányt. 

Az unió jelenleg arra törekszik, hogy 2030-ra az energiafelhasználás 40 százaléka megújuló energiaforrásokból történjen, a REPowerEU stratégia keretében az Európai Bizottság és az Európai Parlament ezt az arányt 45 százalékra emelné. Az utóbbi jóváhagyása még a tagállamok beleegyezésétől függ. 

Felmérték a 27 tagállamban telepített szél- és napenergia-kapacitást, és megállapították, hogy 2022. március–szeptember között ez 70 milliárd köbméter földgázimportnak felelt meg, ami 99 milliárd eurós gázkiadás-csökkenéssel ér fel. Tizenkilenc országban rekordmértékű kapacitásnövelés történt a vizsgált időszakban: Lengyelországban a korábbi évhez képest 48,5 százalékkal bővítették a megújuló energiaforrásokat, Spanyolországban a zöldenergia-termelés 7,4 terrawattórával több volt, ami minden uniós országét meghaladta. 

A lap megemlítette, hogy az aszály miatt az idei 21 százalékos vízenergia- és a 19 százalékos atomenergiatermelés-csökkenést az újonnan telepített zöldenergia-források segítettek ellensúlyozni. 

Rovatok