Index Vakbarát Hírportál

Megtörni látszik az energia- és nyersanyagárak emelkedő trendje

2022. október 21., péntek 14:28

Beszakadtak, és az augusztus csúcsértékük harmadára estek vissza a földgázárak október közepére – áll a növekedés.hu-n közzétett elemzésben. A mérséklődő áremelkedésnek köszönhetően napjainkban 25 százalékkal magasabb a földgáz piaci ára, mint egy évvel korábban. Nemcsak a gáz, a nyersanyagárak emelkedő trendje is megtörni látszik.

Az energia- és nyersanyagárak emelkedésének üteme is mérséklődött október közepére – összegzi a növekedés.hu-n közzétett elemzés. Mindez középtávon segíti az infláció mérséklődését Európában és Magyarországon egyaránt.

A földgáz ára a harmadára esett vissza az augusztusi csúcsértékhez képest, és már csak 25 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A Magyar Nemzeti Bank szerint, amennyiben alacsonyabb szinteken tudna maradni a földgáz árfolyama, akkor elkerülhető lenne egy súlyos energiaválság.

A nyersanyagok árának emelkedése is érdemi lassulást mutat az előző év azonos időszakához képest – a platina, az ezüst és a palládium árfolyama 15-17 százalékkal mérséklődött éves alapon, az arany, az ólom, valamint a réz tőzsdei árfolyamában pedig csak minimális elmozdulás látható.

Az elemzés a mezőgazdasági termények árának alakulására is kitér. Az Európában 500 éve nem látott aszály okozta terményhiány, valamint az orosz–ukrán háború alakulása érdemben befolyásolja a búza és a kukorica árának emelkedését.

A búza árában ugyanakkor korrekció figyelhető meg, az év elején még másfélszer magasabb szinteken járt, mint napjainkban.

(Borítókép: Gázvezetékek Oroszországban 2021. október 12-én. Fotó: Andrey Rudakov / Bloomberg via Getty Images)

Rovatok