Index Vakbarát Hírportál

Bőven veri az uniós átlagot a magyar gáztárolók töltöttsége

2022. október 21., péntek 12:07

A lakosság és a piaci szereplők gázigénye is maradéktalanul kielégíthető, a magyar földgáztárolók töltöttsége a 80 százalékhoz közelít – írja friss közleményében a MEKH. A töltöttségi szint messze meghaladja az uniós átlagot, és kényelmesen fedezni lehet belőle a lakosság éves fogyasztását. A jövő évi ellátás körül azonban vannak kérdések.

A magyarországi földgáztárolók töltöttsége 4,938 milliárd köbméter volt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) október 15-i adatai szerint, ami az összkapacitás 78,02 százaléka, és meghaladja az éves lakossági fogyasztást (124,6 százalék).

Fogyasztásarányosan 49,41 százalék volt a hazai tárolók töltöttsége, ami 22,22 százalékkal több az európai átlagnál.

Az Európai Unió gáztárolási rendeletében meghatározott ütemezés alapján Magyarországnak november 1-ig ötéves átlagfogyasztása 35 százalékát kell kötelezően betárolnia, ami 3,65 milliárd köbméter. Magyarország a gyorsabb betárolásnak köszönhetően már teljesítette ezt a mennyiséget.

A betárolt földgázmennyiség már túlszárnyalta a 2018-as szintet is, amikor az október 15-ei időpontra csak 4,6 milliárd köbméternyi földgáz volt betárolva.

Magyarország földgázellátása továbbra is zavartalan. A piaci szereplők igényei és az időjárás függvényében a hazai földgáztárolók és a hozzájuk tartozó műszaki infrastruktúra még a következő időszakban is betárolási üzemmódban működhet

– áll a közleményben.

A jövő évi ellátás már kérdéses

2023 első felében várhatóan nem érkezik gáz Magyarországra Oroszország felől, a rendelkezésre álló mennyiséget pedig most télen elhasználjuk, így „a jövő téli energiának nem igazán látjuk a fedezetét” – mondta egy október eleji konferencián Deák András energetikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

Rovatok