Index Vakbarát Hírportál

Egyszerű a magyar képlet: ha van uniós ársapka, nincs gáz

2022. október 21., péntek 09:25

Elfogadhatatlan Magyarország számára a tervezett uniós gázársapka, az ugyanis az ország energiabiztonságát veszélyeztetné – mondta a Reutersnek Orbán Viktor politikai tanácsadója. A magyar kormányfő úgy nyilatkozott: sikeresen elhárították a veszélyt, és ha lesz is gázársapka, Magyarország mentesül alóla.

Az Európai Bizottság javaslatokat tett az energiakrízis kezelésére, amelynek egyik eleme az volt, hogy gázársapkát vezetnek be az uniós országokban.

„Egyszerűen nem fog működni az unió által tervezett gázársapka, mert annak eredményeként kevesebb gáz érkezik Európába magasabb áron, ez pedig ellentmond az eredeti célnak” – nyilatkozta a Reutersnek Orbán Balázs miniszterelnöki politikai tanácsadó.

„Magyarország számára pedig elfogadhatatlan, mivel Oroszország világosan kifejtette: ha elfogadják az ársapkát, akkor nem küldenek több gázt hozzánk, ami veszélyezteti az ország energiabiztonságát” – tette hozzá.

Júniusban az európai uniós országok megegyeztek abban, hogy decembertől leállítják az orosz olajimportot. A Reuters megjegyzi, hogy az orosz vezetékes kőolajtól erősen függő Magyarország mentességet kapott. Hozzáteszik: a magyar gazdaság nehézségekkel küzd. Megemlítik a 20 százalékos inflációt, valamint a gyenge forintot.

Megegyezést vizionál a tanácsadó

A magyar devizára főként az helyez nyomást, hogy az Európai Unió jogállamisági aggályokra hivatkozva visszatartja a helyreállítási alapból Magyarországnak szánt 7,5 milliárd eurót.

Orbán Balázs ugyanakkor optimistán nyilatkozott a kérdésben, szerinte a magyar kormány november közepéig teljesíti a forrás lehívásához támasztott brüsszeli követeléseket.

Veszély elhárítva

Az uniós gázársapkáról szóló javaslat jelenti a legnagyobb veszélyt Magyarország számára – írta a csütörtöki EU-csúcstalálkozó után Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint annak elfogadásával „azt kockáztattuk volna, hogy néhány nap alatt leállnak a Magyarországra irányuló gázszállítások”.

Hozzátette: hogy ha lesz is gázársapka Európában, az alól Magyarország mentesítést kap, így nem kerül veszélybe az ország biztonságos gázellátása.

(Borítókép: Index)

Rovatok