Index Vakbarát Hírportál

Gyűlnek a milliárdok: terítette lapjait a jegybanki alapítvány

2022. október 21., péntek 16:13

Az idei harmadik negyedévét is eredményesen zárta a Pallas Athéné Alapítvány. A vagyonkezelő Optima Befektetési Zrt. 328 millió forinttal gyarapította az összvagyont, amely így szeptember végére már elérte a 281,5 milliárd forintot.

Felelősségteljes gazdálkodás mellett növekedett a Pallas Athéné Alapítvány vagyona 2022 harmadik negyedévében is – olvasható az MNB Alapítvány vagyonközleményében. A júliusi–szeptemberi időszak 328 millió forintot hozott a konyhára, az összvagyon ezáltal immár meghaladja a 281,5 milliárd forintot.

A vagyonnövekedés mellett az alapítvány létrejötte óta 13,1 milliárd forint értékben 1694 oktatási és tudományos pályázatot támogattak.

A vagyonelemek értéke a 2022. szeptember 30-i fordulónapon az alábbiak szerint alakul:

Fontos tudni, hogy az alapítvány a formából adódó szabályozás miatt is köteles megőrizni a rábízott vagyont. Azt nem költheti el, csak befektetheti, annak hozamát használhatja fel a tevékenységekor. Az alapító Magyar Nemzeti Bank által juttatott vagyont az alapítványnak körültekintő kockázatvállalással kell kezelnie oly módon, hogy biztonságos befektetéssel a lehető legmagasabb hozamot érje el.

(Borítókép: A Pallas Athéné Alapítványok, az Optima Befektetési Zrt., a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és a Várkapitányság Nonprofit Zrt. székházának bejárata az I. kerületi Döbrentei utca 2.-ben 2020. március 14-én. Fotó: Róka László  / MTI)

Rovatok