Index Vakbarát Hírportál

A kamara szerint sürgősen lépni kell, hogy a vállalkozások túlélhessék a válságot

2022. október 21., péntek 11:19

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a Magyar Nemzeti Bank múlt heti kamatemelését követően a gazdasági stabilitás megőrzését tartja elsőrendűnek, ezért célzott lépéseket szorgalmaz a vállalkozások megsegítése érdekében.

A Magyar Nemzeti Bank október 14-i határozott lépései révén sikerült stabilizálni a forint árfolyamát. A kamatszintet érintő döntések miatt nyilvánvalóan drágulnak majd a hitelek, ami viszont egy adott szint felett el tudja lehetetleníteni a vállalkozások működését – tájékoztatott Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke.

A BKIK álláspontja szerint vannak olyan vállalkozások, amelyek védelmében lépni kell, de célzottan, hogy túl tudják élni ezt a válságot. A kamaráknak a gazdaság egészének a működését kell figyelembe venniük, ezért a szervezet fontosnak tartja, hogy a hatékonyan és jól működő vállalatok, illetve a potenciális lehetőségeket magukban rejtő vállalkozások lehetőleg segítséget kapjanak.

A BKIK közleménye szerint 

a nem jól átgondolt és kommunikált kamatplafon, hitelmoratórium olyan zuhanást okozhat a forint árfolyamában, ami rendkívül veszélyes.

Az elszálló devizaárfolyamok további inflációt okozhatnak, valamint a lakosság is elveszítheti bizalmát a forintban. A BKIK tájékoztatása szerint nagyon fontos cél, hogy a lakosság higgyen a forintban, kihasználja a magas kamatok hozamait, és a hazai devizában tartsa megtakarításait.

Ezen kívül a jelenlegi likviditási helyzetben egy nem jól átgondolt általános moratórium esetén minden esély megvan arra, hogy az új hitelek folyósítása gyakorlatilag megszűnjön

– olvasható a közleményben.

Mindezeket figyelembe véve a gazdasági stabilitás megőrzésének elsődleges céljával a BKIK – szakértők bevonásával – elemzéseket végez a közeljövőben, amelyek több szempontból is vizsgálják a helyzetet, és ezáltal megbízható javaslatokat készíthet.

Az MKIK kamatplafon és hitelmoratórium bevezetését kérte

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) csütörtökön 5–10 százalékos sávban lévő kamatplafon azonnali bevezetését, valamint a meglévő vállalkozói hiteleknél a hitelmoratórium biztosítását kérte a kormánytól. Az MKIK szerint a javaslatot a jegybank október 14-i döntése indokolja, hiszen a bankok gyakorlatilag azonnal beépítették az árazásukba az új egynapos betéti tendert, amely 18 százalékra emelkedett.

Parragh László: Az unióban nálunk a legmagasabb az infláció

Parragh László, az MKIK elnöke nemrég a Budapest Economic Forumon tartott előadást, ahol elismerte: az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb az infláció.

Mint fogalmazott, ugyan a cél a recesszió elkerülése, növekedés azonban nem várható. Azt is elmondta, hogy szerinte jelenleg tűzoltás zajlik a magyar gazdaságban, a jövő a reorganizációról szól. Az energiaválság, a forint leértékelődése, a bizonytalan gazdasági környezet is felgyorsította az inflációt, amelyet a 2021-ben visszatérő, idén felfokozott kereslet sem tudott lekövetni.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy látja, növekedés egyelőre nem várható, sőt csődhullám következhet be a feldolgozóipar legkisebb szereplőinél, a kkv-k körében. Ennek elkerülésére véleménye szerint szükséges lenne a vállalkozások számára további támogatásokat nyújtani.

(Borítókép: Carl Court/Getty Images)

Rovatok