Index Vakbarát Hírportál

Jó hírünk van, zuhan a földgáz ára

2022. október 24., hétfő 16:55

Hétfőn tovább folytatódott a földgáz árának esése az Európa szempontjából meghatározó holland gáztőzsdén, a TTF-en.

A Yahoo News az investing.com adatai alapján arról számolt be, hogy hétfő délelőttre (magyar idő szerint 10.45-ig) már 10 százalékkal esett vissza a novemberi jegyzésű földgáz ára, 101,39 euró/megawattóra értékre.

Az áresés később is folytatódott: hétfő délután, 15.45-kor a földgáz ára már 96,49 euróra esett vissza,

amely már 15 százalékos visszaesést jelent az előző árhoz képest. 

Ezzel a földgáz ára gyakorlatilag visszaesett a nyár eleji, június 14-ei szintre (akkor kezdett el rohamosan és tartósan emelkedni a tőzsdei ár, arra reagálva, hogy az oroszok korlátozták az Európába szállított gáz mennyiségét). 

A szakértők szerint a gáz árát most elsősorban az befolyásolhatta pozitívan, hogy az időjárás-előrejelzések szerint ezen a héten melegebb lesz annál, mint amire számítani lehetett. Az előrejelzések alapján az e heti hőmérséklet Európában átlagosan 4-8 Celsius-fokkal melegebb lesz annál, mint amire általában számítani lehet október utolsó hetében – ezáltal pedig csökken a gázfogyasztás, és nagyobb mértékben lehet elraktározni a földgázt a tározókban. 

Fontos szempont még az is, hogy

VASÁRNAPRA AZ EU GÁZTÁROZÓI ÁTLAGOSAN MÁR 93,4 SZÁZALÉKIG FEL VOLTAK TÖLTVE.

Ami azt is jelenti, hogy lassan szinte nem lesz hol tárolni a földgázt, és ezáltal is csökken a gáztőzsdei árazás.

Thierry Breton, az Európai Bizottság biztosa nemrég szintén arról beszélt, hogy csökken a földgáz ára, amiben szerinte annak is szerepe van, hogy az Európai Unió országai sikeres csúcstalálkozót zártak a múlt hét pénteken.

(Borítókép: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok