Index Vakbarát Hírportál

Ennyivel drágulhat az autók kötelező biztosítása

2022. október 24., hétfő 06:59

Csaknem egymillió gépjárműnek, köztük több mint félmillió személygépkocsinak esik még mindig január 1-re a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) évfordulója, esetükben a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) mintegy 100 ezer szerződésváltásra számít az év végi váltási időszakban, és mintegy 10 százalékos átlagdíj-emelkedésre.

A szövetség felhívta a figyelmet, hogy az érintett 12 biztosító legkésőbb november 2-ig hirdetheti ki tarifáit, ezzel kezdetét veszi az év végi kgfb-kampány. Az érintett ügyfelek ezt követően tudják összehasonlítani a piacon elérhető lehetőségeket a meglévő biztosítójuk által megajánlott díjjal, amelyet november 11-ig kell megkapniuk postai úton, vagy e-kommunikációs szerződés esetén e-mailben.

Mint arról beszámoltunk, a 43 676 forintos éves átlagdíjról 20 százalékkal, 50 ezer forint fölé ugorhat a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások éves átlagdíja, de a friss elemzés ennél valamivel derűlátóbb képet adhat a gépjármű-tulajdonosoknak.

A meglévő szerződés felmondására legkésőbb december elsején éjfélig van lehetőség.

A biztosítók nem kerülhetik el a díjemelést

Az FBAMSZ gépjárműszekciójának elnöke rámutatott, a kárkifizetések az idén is jelentősen, csaknem 20 százalékkal nőttek, emiatt a biztosítók nem kerülhetik el a díjemelést. Papp Lajos jelezte, arra számítanak, hogy

a díjemelés mértéke a tavalyi díjakhoz képest átlagosan 10 százalék körüli lesz,

így az újonnan megkötött év végi évfordulós szerződések éves átlagdíja személygépkocsik esetében 32-33 ezer forint körül alakul majd.

Az előző évek tapasztalatai alapján az érintettek körülbelül 10 százaléka él a biztosításváltás lehetőségével, ennek alapján az MTI szerint még a jelenlegi kampányban is megközelítheti a 100 ezret a lecserélt szerződések száma.

December 31-ig új biztosítást kell választani

Kiemelték, hogy az év végi átlagdíj jelentősen elmarad az év más időszakaiban tapasztalható 48-49 ezer forintos átlagdíjtól. Az eltérés elsődleges oka az érintett járműpark speciális összetétele. Az év végi kampány

idősebb, 2010 előtt vásárolt autók biztosítására vonatkozik,

melyek jelentős része a legkedvezőbb, B10 bónuszfokozattal rendelkezik, és az üzemeltetők magasabb átlagéletkorához is kedvezőbb díjszorzók kapcsolódnak.

Az új biztosítás kiválasztásának határideje december 31-e, de az FBAMSZ gépjárműszekciójának elnöke szerint az új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés megkötését célszerű a meglévő szerződés felmondásával egyidejűleg intézni.

Az autósok 2010. január 1-je előtt egységesen január elsejei évfordulóval köthettek kötelező biztosítást. Az azóta megvásárolt gépjárművek szerződéseinél már nem a naptári év kezdőnapja, hanem a megvásárlás napja számít évfordulónak, amikor lehetőség van biztosítót váltani, 2010 óta tehát évről évre csökken az év végén forduló kgfb-szerződések aránya.

(Borítókép: Papajcsik Péter/Index)

Rovatok