Index Vakbarát Hírportál

Több ezer munkavállalójától válik meg a holland Philips

2022. október 24., hétfő 12:39

Jelentős átszervezésekkel próbál úrrá lenni az amerikai leánycéget övező visszahívási botrányon és az ellátási problémák jelentette kihívásokon a holland elektronikai óriásvállalat, a Philips.

A Philips négyezer munkavállalójának mondott fel azonnali hatállyal, miután a holland elektronikai óriáscég a vártnál nagyobb veszteségről számolt be hétfő reggel. A leépítés a teljes munkaerő mintegy öt százalékát érinti.

A döntést a Frans van Houtent október közepén váltó új vezérigazgató, Roy Jakobs jelentette be, hozzátéve, hogy mint ahogy az a negyedéves eredményekből is látszik, a vállalatnak a megszokottnál több kihívással kell szembenéznie – írja a Reuters

Az elbocsátások hozzájárulnak a termelékenység és a gyors reagálóképesség javításához – közölte az új cégvezető. Előzetes becsléseik szerint az átszervezés és a cég áramvonalasítása 300 millió eurójába fog majd kerülni a társaságnak, amely főként az Egyesült Államok és Hollandia munkavállalói között tervezi végrehajtani a leépítést. 

Az eindhoveni központú vállalat 1,33 milliárd eurós adózás utáni veszteséget mutatott ki a szeptemberben zárult három hónapban, ami az egy évvel korábbi, közel hárommilliárd eurós nyereséghez képest hatalmas visszaesés. A lélegeztetőgépek költséges visszahívása, illetve az ellátási lánc folyamatos problémái miatt a cég újabb profitfigyelmeztetést adott ki október 12-én. 

A Philips tavaly június óta piaci értékének közel 70 százalékát – 30 milliárd eurót – veszített el, miután az amerikai leánycége, a Philips Respironics 5,5 millió, alvás közbeni légzészavarok kezelésére használt lélegeztetőgépet kényszerült visszahívni, mert a gépekben használt hab mérgezést okozhatott.

Jelenleg a legfontosabb a vállalat hírnevének helyreállítása, a visszahívások mielőbbi befejezése valamint a csip- és kapacitáshiányból adódó ellátási kihívások megoldása – közölte Roy Jakobs. 

Rovatok