Index Vakbarát Hírportál

Egyre nagyobb veszélyben vannak a gázvezetékek, Moszkva támadásaitól tartanak

2022. október 24., hétfő 08:01

Az Északi-tenger felett az elmúlt napokban egyre több azonosítatlan drón jelent meg. Norvégia egyre jobban aggódik amiatt, hogy Oroszország főbb nyersanyagszállítással kapcsolatos versenytársait megfélemlítés okán célba veszi.

A nyugati szankciók miatt Norvégia felváltotta Oroszországot Európa földgázforrásaként. A katonai szakértők pedig azt gyanítják, hogy a pilóta nélküli repülőgépek Moszkva művei. Szerintük a kémkedés, a szabotázs és a megfélemlítés lehetnek a drónrepülések lehetséges indítékai.

A NORVÉG KORMÁNY HADIHAJÓKAT, PARTI ŐRSÉGI HAJÓKAT ÉS VADÁSZGÉPEKET KÜLDÖTT A TENGERI LÉTESÍTMÉNYEK JÁRŐRÖZÉSÉRE. VALAMINT A NORVÉG NEMZETI GÁRDA KATONÁKAT ÁLLOMÁSOZTAT A SZÁRAZFÖLDI FINOMÍTÓK KÖRÜL.

Jonas Gahr Store miniszterelnök felkérte a NATO-szövetségesek – Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság – haditengerészeteit, hogy segítsenek megoldani ezt a problémát, ami nem csak Norvégiát érinti.

Egyre nagyobb a feszültség

A Norvégia számára hatalmas bevételt biztosító nyersolajból a norvégok csak nagyon keveset használnak fel. A nyersanyagokkal ehelyett Európa nagy részét látja el energiával, a földgáz pedig egy másik jelentőségű exportcikkük.

A norvég gáz értéke Európa számára még soha nem volt ilyen magas. Egy szabotázs során a norvég gázvezetékek valószínűleg a legnagyobb értékű célpontok Európában

– mondta Stale Ulriksen, a Norvég Királyi Tengerészeti Akadémia kutatója.

A drónok észlelése miatt a múlt héten repülőtereket kellett lezárni, valamint egy olajfinomítót és egy gázterminált evakuálni.

A tél közeledtével azonban a drónok egyre nagyobb veszélyt jelentenek a 9000 kilométer hosszú gázvezetékekre, amelyek Norvégiát összekötik az Egyesült Királysággal és az európai kontinensen található terminálokkal. Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök fel hívta a figyelmet: „Elfogadhatatlan, hogy külföldi hírszerző drónok repüljenek a norvég repülőterek fölött. Az oroszok nem repülhetnek drónokkal Norvégiában.”

(Borítókép: Sean Gallup/Getty Images)

Rovatok