Index Vakbarát Hírportál

A szaktárca cáfolta a kifizetési stopról szóló sajtóhírt

2022. október 25., kedd 09:14

A Pénzügyminisztérium cáfolta a HVG értesülését, miszerint az Orbán-kabinet meghosszabbítja az október végén lejáró kifizetési stopot.

A kifizetési stop  október 31-én jár le. A döntés nyomán a béreket, nyugdíjakat és a közfeladatok ellátásához mindenképp szükséges költségeket leszámítva semmi másra nem adnak ki pénzt.

A Pénzügyminisztérium korábban úgy reagált az intézkedésre, hogy „a kormány fegyelmezett, takarékos gazdálkodást rendelt el a költségvetési szerveknél, amellyel a szankciós energiaválságra válaszol”. A tárca hozzátette, az állam automatikusan fizeti a béreket, a nyugdíjakat, a köznevelési, a felsőoktatási, a szociális, az egészségügyi és a közfeladatokhoz kapcsolódó kiadásokat.

Nincs általános tiltás

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szeptember 29-én tartott Kormányinfón úgy fogalmazott, hogy nincs szó általános tiltásról. Kifejtette: a kifizetéseket a Pénzügyminisztérium jóváhagyásával lehet teljesíteni, elkötelezettek a költségvetési hiánycél tartása mellett, de látják, hogy van egy hektikus világgazdasági környezet, ennek megfelelően vannak komoly árfolyammozgások.

„Kifizetési stop nincs, de a kifizetéseket megelőzően a Pénzügyminisztérium hagyja jóvá ezeknek a teljesítését” – hangsúlyozta a politikus. A hvg.hu információi szerint a kormány a múlt héten döntött a kifizetési stop meghosszabbításáról – ez azonban fals információnak bizonyult.

A Pénzügyminisztérium szerkesztőségünkbe eljutatott közleményében kacsának nevezte a lap értesülését. „A takarékossági intézkedés október végéig van hatályban, a kormány nem tervezi meghosszabbítani” – hangsúlyozták.

Rovatok