Index Vakbarát Hírportál

Hosszú távon tervez a kormány a Széchenyi Kártya Programmal

2022. október 25., kedd 08:39

Hosszú távon tervez a kedvezményes hitelt nyújtó programmal a kormány – derült ki a legfrissebb Magyar Közlönyből, amelyből az is kiolvasható, hogy egészen 2038-ig milyen keretösszegeket határoztak meg.

Mint arról korábban beszámoltunk, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentése alapján a kormány 2023 első félévében kezelési költség nélkül, a piaci kamatszinthez képest rendkívül kedvező, évi 5 százalékos ügyfélkamattal elérhetővé teszi a Széchenyi Kártya Program hiteltermékeit.

Az intézkedést azzal indokolták, hogy „a brüsszeli szankciók rendkívül hátrányos gazdasági következményekkel járnak a hazai kkv-k számára, a kamatlábak magasak, a hitelfeltételek szigorodnak, a forgóeszközhitel-szükséglet megnőtt, az energiahatékonysági fejlesztésekhez pedig forrásokra van szükségük”.

A Magyar Közlöny legújabb számából kiderül, hogy fenti célok eléréséhez 2023-ban a pénzügyminiszternek közel 59 milliárd forint biztosításáról kell gondoskodni.

Az október 24-én, hétfő este megjelent, Orbán Viktor által jegyzett  kormányhatározatból  kiderül az is, hogy a kormány hosszú távra tervez a kedvezményes hitelt nyújtó programmal és az intézményi kezességi díjtámogatáshoz köthető feladatokkal. 2024 és 2038 között az állami költségvetésből az alábbi keretösszegeket határozták meg:

A kötelezettségvállalás felső korlátja

Ezen belül kifejezetten a Széchenyi Kártya Program finanszírozásához köthető kötelezettségvállalás mértékét az alábbiak szerint határozták meg:

A felső korlát

Az intézményi kezességi díjtámogatások finanszírozásához köthető kötelezettségvállalás mértéke pedig az alábbiak szerint alakul:

A felső korlát

A kormány továbbá az energiaintenzív vállalatok támogatásáról is döntött, a Palkovics László technológiai és ipari miniszter kezdeményezésére a pénzügyminiszter köteles gondoskodni a mikro-, kis- és középvállalkozások energiahatékonyságot célzó beruházások önerejének biztosításáról, a program feltételei szerint meghatározott mértékben, legfeljebb 25 milliárd forintig.

(Borítókép: Marjai János/MTI)

Rovatok