Index Vakbarát Hírportál

Egyre többen vásárolnak lejárt szavatosságú élelmiszert spórolás céljából

2022. október 26., szerda 13:31

A tomboló infláció miatt egyre több vásárlási szokás tér vissza a szűkös 1970-es évekből az európai állampolgárok körében: a lakosság mintegy 71 százaléka faragta le a mindennapi költéseit.

A vásárlók több mint fele kevesebbet költ az alapvető szükségleteinek kielégítésére, 35 százalékuk pedig már hozzányúlt a megtakarításaihoz, vagy kölcsönöket vett fel annak érdekében, hogy kifizesse a számláit. Az emberek költési hajlandósága előreláthatóan még tovább csökken a jövőben, és semmi jele annak, hogy a tendencia megfordulna – állítja a felmérést készítő, 3000 fogyasztót megkérdező, IRI nevű adatelemző cég vezetője. 

Az élelmiszer-, üzemanyag- és energiaárak Európa-szerte hatalmas kihívások elé állítják a háztartásokat, az infláció elleni küzdelem pedig olyan megoldásokat hív életre, amelyekhez legutóbb az 1970-es, 1980-as években fordultak az emberek – magyarázta a Bloombergnek az IRI vezetője, Ananda Roy. 

Ilyen taktikák például, hogy „lefelé” olcsóbban vásárolnak, előnyben részesítik az olcsóbb üzleteket, esetleg kihagynak étkezéseket,

vagy lejáratközeli, esetleg már le is járt termékeket fogyasztanak.

Egyes országokban pedig – ha biztonságosan elfogyaszthatók – még lejárt szavatosságú termékek is forgalmazhatók. 

A spórolás egy másik formája pedig, hogy kevesebb készételt rendelnek házhoz, valamint nem járnak annyit étterembe, kávézóba és szórakozóhelyekre. 

(Borítókép:  Benjamin Girette / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok