Index Vakbarát Hírportál

Bővülhet a Zöld Busz Program

2022. október 26., szerda 17:37

A szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó kvótamegállapodások miatt Magyarország több forráshoz fog jutni a környezetszennyező buszok lecserélésére.

A Németországgal megkötött kvótakereskedelmi megállapodásból származó bevételt Magyarország a Zöld Busz Program bővítésére fordítja – jelentette be Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energiapolitikáért felelős államtitkára a tárca szerdai közleménye szerint.

Emlékeztettek: az európai uniós szabályok szerinti kibocsátáscsökkentést megvalósító tagállamok a keletkező kvótatöbbletet értékesíthetik, így a klímavédelem terén jól teljesítő országok – mint például Magyarország is – többletforráshoz juthatnak a célok végrehajtásában.

Az államtitkár elmondta, hogy a kibocsátáscsökkentésre vonatkozó uniós kvótákat hazánk eddig is túlteljesítette, ezért köthették meg a megállapodást, amelynek értelmében a kibocsátáscsökkentésből származó kvótatöbbletét Magyarország Németország felé értékesíti – áll a közleményben. A kvóták az Európai Unió erőfeszítés-megosztási irányelve alapján a 2020 előtti teljesítésekből származnak – írja az MTI.

Hozzátette: a kormány célja Magyarország teljes klímasemlegességének elérése 2050-ig, amelyben fontos szerepet játszik a teljes szén-dioxid-kibocsátás ötödéért felelős közlekedési szektor zöldítése. Ezért a kabinet a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglaltaknak megfelelően támogatja az elektromos járművek elterjedését.

A közlekedésben használt megújuló energiaforrások részarányát illetően Magyarország már most a régióban a legjobban, az uniós átlag felett teljesít.

Az akcióterv részeként elindított Zöld Busz Program a leginkább környezetszennyező buszok mielőbbi kivonásával a célok elérése mellett a városi levegőminőség javítását és a zajszennyezés csökkentését is szolgálja, ugyanis az elektromos buszoknak köszönhetően minden egyes jármű után nyolcvan fa szén-dioxid-megkötő kapacitása szabadul fel. A programban országszerte eddig 79 buszt adtak át, és 139 tiszta és csendes jármű állami hozzájárulással ösztönzött beszerzéséről született döntés, ami a Németországgal megkötött kvótakereskedelmi megállapodást követően tovább bővülhet – áll a közleményben.

Rovatok