Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Nukleáris energia nélkül nem lesz energiabiztonság

2022. október 26., szerda 17:57

A nukleáris energia talán kis kivételt tud képezni a túlideologizált, érzelmi alapú viták alól, és a szektor a kelet–nyugati együttműködés olyan szelete, amely valamennyire még sértetlen maradt – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Washingtonban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) miniszteri szintű konferenciájára érkezve hangsúlyozta, hogy Európa minden idők legsúlyosabb energiaellátási válságával néz szembe az ukrajnai háború és az „elhibázott” szankciós válaszok miatt.

A jelenlegi helyzetben így azok az országok tudnak a legstabilabban helytállni, amelyek képesek maguk megtermelni az általuk felhasznált energia jelentős részét. Márpedig Magyarország esetében ez főként nukleáris reaktorokkal lehetséges, ezért is fontos a paksi bővítés, amelynek keretében az atomerőmű kapacitása 2000 megawattról 4400-ra fog nőni – húzta alá.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az elmúlt hónapokban és években a kormány hatalmas vitákat folytatott az Európai Unióban annak érdekében, hogy megszűnjön a negatív diszkrimináció a nukleáris energiával szemben, a megújuló forrásokkal egyenlő feltételekkel kezeljék, illetve a szektor mentességet kapjon az Oroszországgal szembeni szankciók alól.

Mindkét cél teljesült, így nem érinti semmilyen korlátozás a paksi beruházást, amely valódi nemzetközi projekt, mivel – bár a fővállalkozó az orosz Roszatom – a blokkok több kritikus fontosságú elemét nyugati nagyvállalatok, így az amerikai General Electric, a francia Framatome és a német Siemens szállítják – emlékeztetett.

Majd hozzátette, hogy szerdán találkozik a General Electric vezetőivel, a Siemens képviselőivel nemrég Németországban tárgyalt, és hamarosan egyeztetni fog a Framatome vezetőivel is Franciaországban.

A miniszter közölte: ez példázza azt is, hogy a nukleáris energia „a kelet–nyugati együttműködés olyan szelete, amely valamennyire még sértetlenül megmaradt”.

A nemzetközi viták észszerűtlen, túlideologizált és érzelmi alapokra helyezése alól talán a nukleáris energia pici kivételt tud jelenteni, a paksi atomerőmű maga erre egy bizonyíték

– fogalmazott.

Kiemelte: a nukleáris energia olcsó, biztonságos és környezetbarát energiaforrás, utóbbit jól mutatja, hogy a két tervezett új paksi blokk építésével évente 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátása lesz megelőzhető.

Végül pedig figyelmeztetett: „Ma már mindenkinek be kellene látnia, akinek csak egy kis józan esze még maradt, hogy nukleáris energia nélkül nem lesz energiabiztonság Európában, nukleáris energia nélkül nem lesznek megfizethető energiaárak Európában, és nukleáris energia nélkül Európa nem tudja majd teljesíteni zöld célkitűzéseit.”

Rovatok