Index Vakbarát Hírportál

Egyre olcsóbb az üzemanyag

2022. október 26., szerda 10:32

Péntektől még olcsóbb lesz az üzemanyag: a benzin piaci ára literenként bruttó 2 forinttal csökken, míg a gázolajért literenként bruttó 13 forinttal fizethetnek kevesebbet azok, akik beszerzési áron tankolnak.

Péntektől még kedvezőbben alakulnak a piaci üzemanyagárak, ugyanis a benzin és a gázolaj beszerzési ára is csökken. A benzinért literenként bruttó 2 forinttal fizethetnek kevesebbet az érintettek, míg a gázolaj literenként bruttó 13 forinttal lesz olcsóbb. Az árváltozások továbbra is csak a piaci áron történő értékesítésre vonatkoznak.

A holtankoljak.hu által szerdán közzétett adatok alapján az alábbi átlagárak lesznek október 28-ától a hazai benzinkutakon a 480 forintos hatósági árak mellett:

Legutóbb hétfőn jelentettek be árváltozást, melynek értelmében szerdától a 95-ös benzin bruttó 25 forinttal lett olcsóbb (674 forint/liter), a gázolaj ára pedig bruttó 22 forinttal csökkent (829 forint/liter).

A KutatóCentrum az Index megbízásából online felmérést készített augusztusban a 18–64 év közötti, gazdaságilag aktív, az online népesség köréből kiválasztott 1000 fős reprezentatív mintán az üzemanyag-ársapkáról, az üzemanyag-ellátás bizonytalanságairól, valamint a tankolási szokások ezzel összefüggő változásairól. A kutatásból a többi között kiderült az is, hogy a magyarok többsége kevesebbet autózna, ha nem lenne hatósági ár.

A szomszédban felfüggesztik az árstopot

Ugyancsak hétfőn a horvát kormány bejelentette, hogy erre a hétre nem rögzíti a benzin árát, így kizárólag piaci árakon lehet tankolni a szomszédos országban. Ivo Milatic, a horvát kormány energiáért felelős államtitkára elmondta: lépéskényszerbe kerültek, ugyanis nem akartak asszisztálni ahhoz, hogy az üzemanyag-kereskedők veszteséggel működjenek.

Miletic hozzátette: a horvát kormány a jövőben 15 naponta felülvizsgálja, adott esetben megváltoztatja az üzemanyagok árát, úgy, hogy a benzin és a gázolaj esetében egyaránt 0,65 kuna/liter kiskereskedelmi árrést határoz meg.

Hiába a potenciálisan olcsó üzemanyag, ha nincs a benzinkutaknál. Nem lehet tartósan rögzíteni az árakat, ha veszteséget hoznak a forgalmazóknak

– fogalmazott a horvát politikus.

(Borítókép:  Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok