Index Vakbarát Hírportál

Újabb változás a rendszerhasználati feltételekben

2022. október 27., csütörtök 09:08

Nem érinti a lakosságot a kedden este közzétett rendelet, amely a rendszerhasználatra vonatkozott – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lapunknak küldött válaszából.

A Magyar Közlönyben kedden megjelent a MEKH elnökének rendeletmódosítása a lakossági fogyasztókat, valamint a kis- és középfeszültségre csatlakozni kívánó nem lakossági fogyasztókat semmilyen módon nem érinti. Ugyanakkor módosítja a villamosenergia-rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és különdíjak alkalmazási szabályait.

A rendelet értelmében a csatlakozást igénylő, az egyéb érintett hálózati engedélyes közvetett csatlakozási beruházása után fizetendő csatlakozási díjat közvetlenül az egyéb érintett hálózati engedélyesnek fizeti meg.

Amennyiben erről a befogadó hálózati engedélyes és az egyéb érintett hálózati engedélyes kölcsönösen egyetértően nyilatkozik, és az egyéb érintett hálózati engedélyes és a csatlakozást igénylő közvetlenül megállapodnak.

Csatlakozási díj

A rendelet azzal is kiegészül, hogy a csatlakozási díjra vonatkozó rögzített kötelezettségek a csatlakozási szerződésben foglalt kötelezettségekkel esnek egy tekintet alá. 

Ugyanakkor ez a főszabály nem alkalmazható a csatlakozási minimumdíj figyelembevételével meghatározott, a tételesen megállapított és az ideiglenes csatlakozást kérő által fizetendő csatlakozási díj esetén.

A rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba. 

Lapunk a rendelettel kapcsolatosan értelmező kérdéseket tett fel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak, ebben felhívják a figyelmet arra, hogy „a módosításra azért volt szükség, mert a hatályos közbeszerzési szabályokra tekintettel indokolt volt megteremteni annak a lehetőségét, hogy ha a csatlakozási igény kielégítése több hálózati engedélyest is érint, akkor a csatlakozást igénylő az egyéb érintett hálózati engedélyes részére közvetlenül is megfizethesse a csatlakozási díj ezen engedélyest illető részét” – fejtette ki az Index megkeresésére a hivatal a részleteket.

Rovatok