Index Vakbarát Hírportál

Szociális naperőművek épülnek az ország legszegényebb településein

2022. október 27., csütörtök 15:34

Több mint negyven hátrányos helyzetű településen épít szociális naperőművet uniós támogatással a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány. A létesítmények által termelt áram értékesítéséből az ország legszegényebb településein élő családok jutnak támogatáshoz. Az MVM Csoport Kunmadarason épít új naperőművet.

A szociális naperőműveket a Felzárkózó települések program részeként létesíti a szeretetszolgálat. A kiválasztott települések határában létesülnek naperőművek, amelyek együttes bevételéből évente akár 3500 rászoruló család energiatámogatása valósulhat meg.

A létesítmények által termelt áram értékesítéséből az ország háromszáz legszegényebb településén élő családok jutnak támogatáshoz, ami a tervek szerint 3500 háztartás téli fűtéséhez nyújt majd jelentős hozzájárulást. 

Az érintett családokat a településeken választják ki a programot megvalósító karitatív szervezetek, a támogatást pedig előre fizetős mérőórákra töltik fel. A Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz elnevezésű európai uniós alap 10,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad a szociális naperőműprogramhoz. A program előzménye a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak az E.ON-nal együttműködésben Tiszabőn megvalósított mintaprogramja.

A 2020-ban létesített, egyhektáros szociális naperőmű bevételeiből hetven kisgyermekes család téli fűtéséhez nyújtott jelentős támogatást a karitatív szervezet.

Klímavédelem és a háztartások igényei

Új naperőművet épít Kunmadaras déli részén az MVM Csoport megújulóenergia-termeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. is.

Az erőmű a tervek szerint 2023 második negyedévében kezdi meg a kereskedelmi üzemet. A beruházás tervezett összköltsége 11,541 milliárd forint, amelyen belül 4,270 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) forrásából, a többi költséget saját forrásból finanszírozza az MVM Csoport.

A projekt során a társaság egy 28,7 megawatt (MWp) beépített teljesítményű naperőművet létesít Kunmadaras repülőterének szomszédságában. A fejlesztés célja, hogy a saját erőművi portfólióban és ezáltal a hazai energiatermelésen belül növekedjen a megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek aránya, és csökkenjen a villamosenergia-szektor fajlagos szén-dioxid-kibocsátása.

Az erőmű éves átlagban 121 586 gigajoule (GJ) villamos energiát tud majd termelni, ami csaknem 15 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezi, egyidejűleg éves szinten 32 ezer 950 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása.

A közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező a Green Plan Energy Kft. A napelempark jelentősen hozzájárul a Nemzeti Energiastratégiában és a KEHOP-ban meghatározott célok, továbbá a klímavédelmi célkitűzések eléréshez is.

Az MVM Zöld Generáció Kft. az MVM Csoport megújulóenergia-termeléssel foglalkozó tagvállalata, jelenleg hét szélerőművet és több mint száz naperőművet üzemeltet Magyarország területén. Középtávú stratégiája keretében folyamatosan bővíti környezetbarát  erőművi portfólióját, jelenleg megvalósítás alatt álló Megújuló Programja keretében 33 új napelemparkot épít a KEHOP támogatásával.

Rovatok