Index Vakbarát Hírportál

Itt a hivatalos rendelet a napelemekről

2022. október 27., csütörtök 08:08

Az október 31-e után benyújtott igények esetében csak akkor lehetséges a feltáplálás, ha a kérelmező igazolni tudja, hogy igénybejelentésére a szolgáltató érdekkörében felmerült oknál fogva nem került sor – derült ki a szerda este megjelent rendeletből.

Két héttel korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy rendkívüli Kormányinfón bejelentette, hogy megváltoztatják a napelemekről szóló jogszabályokat. Szerda éjjel a Magyar Közlönyben meg is jelent a hivatalos rendelet. Ennek értelmében az október végéig igényt bejelentők még betáplálhatják a megtermelt napenergiát villamosenergia-hálózatba.

Ezt követően az igénybejelentők csak saját használatra fordíthatják az áramot, amíg nem valósul meg a kormány által ígért hálózatfejlesztés

– közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM), miután szerdán késő este megjelent a Magyar Közlönyben a háztartási kiserőművek közcélú hálózatba történő feltáplálásának feltételeiről szóló kormányrendelet. A rendelet értelmében az igénybejelentés történhet személyesen az ügyfélszolgálatokon és az interneten elérhető űrlapon keresztül is.

Az október 31-e után benyújtott igények esetében csak akkor lehetséges a feltáplálás, ha a kérelmező igazolni tudja, hogy igénybejelentésére a szolgáltató érdekkörében felmerült oknál fogva nem került sor. A kormány emellett gyorsította a lakossági napelemek beszerelésének engedélyeztetését is.

A szerdai Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján a legfeljebb 10,8 kVA teljesítményű erőművek engedélyeztetésére vonatkozó terveket három munkanapon belül bírálják el.

A TIM közleményében kiemelte, a napenergia-betáplálás ideiglenes felfüggesztése nem érinti azokat a háztartásokat, amelyek már most élnek a betáplálás lehetőségével vagy október 31-ig kérelmezik azt. Ezt követően megtett igénybejelentések alapján telepített háztartási méretű kiserőművek a megtermelt energiát közvetlenül használhatják majd fel, anélkül, hogy a hálózatra betáplálnák a helyben fel nem használt villamosenergia-felesleget.

A minisztériumi közlemény szerint az akkumulátorok telepítését a kormány is ösztönözni fogja, amint az európai uniós források elérhetővé válnak, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal pedig rendszeresen ellenőrzi a hálózat állapotát és javaslatot tesz a betáplálás felfüggesztésének megszüntetésére.

(Borítókép: Sven Hoppe/picture alliance/Getty Images)

Rovatok