Index Vakbarát Hírportál

Büntetőeljárás indult a Tesla ellen, Elon Musk is a vádlottak padjára kerülhet

2022. október 27., csütörtök 15:27

Az amerikai igazságügyi minisztérium büntetőeljárást kezdeményezett a Tesla ellen, miután az elmúlt időszakban olyan halálos kimenetelű balesetek is történtek, amelyek során aktiválódott az elektromos meghajtású autók vezetéstámogató rendszere.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója egy hat évvel ezelőtti szakmai konferencián az emberi sofőröknél is jobbnak nevezte Autopilot vezetéstámogató rendszerüket. A vállalat weboldalán jelenleg is elérhető egy videó, amelynek egyik szövegrészlete szerint a vezetőülésben lévő személy csak jogi okokból van ott, tulajdonképpen nem csinál semmit. Az autó önmagát vezeti.

A Tesla azonban külön felhívta a sofőrök figyelmét arra, hogy az Autopilot használata közben a kormányon kell tartaniuk a kezüket, és meg kell tartaniuk az irányítást az autó felett. 

A technológiát úgy tervezték, hogy könnyebbé tegye a kormányzást, a fékezést, valamint a sávváltást, autonómmá viszont nem válik a jármű.

Az ilyen figyelmeztetések, ajánlások megnehezíthetik az igazságügyi minisztérium vizsgálatát – írja a Reuters.

Az Autopilot képességeit a szövetségi és a kaliforniai hatóságok is ellenőrzik. A vizsgálódás célja, hogy fény derüljön arra, hogy a vezetéstámogató rendszer előnyeivel kapcsolatos megállapítások nem keltenek-e hamis biztonságérzetet. Ha ugyanis ez megerősödik az emberekben, azt gondolhatják, hogy a Teslákra vezető nélküli autóként kell gondolni.

A legújabb, az amerikai igazságügyi minisztérium által elrendelt vizsgálat már magasabb szint, ugyanis komoly következményei is lehetnek, ha szabálytalanságokat észlelnek, vagy bebizonyosodik, hogy valóban félrevezető információkat közöltek.

Akár vádat is emelhetnek a Tesla egyes vezetői ellen.

Barbara McQuade korábbi ügyész közölte: a nyomozók valószínűleg e-maileket és egyéb más belső üzeneteket ellenőriznek majd. Ezek megvizsgálása után derülhet ki, hogy a Tesla és Elon Musk szándékosan tett-e félrevezető kijelentéseket.

Musk leépítéseket tervezhet a Twitternél

A dollármilliárdos üzletember nemrég azzal került be a hírekbe, hogy arról beszélt zárt körben, hogy ha felvásárolja a Twittert, akkor a cég dolgozóinak körülbelül 75 százalékát elbocsátja. A Twitter jelenlegi menedzsmentje már korábban is azzal számolt, hogy jövőre körülbelül nyolcszázmillió dollárral csökkentik éves szintű bérköltségeiket, ez pedig a gyakorlatban azt jelentené, hogy meg kellene válniuk a dolgozók negyedétől.

A Twitter a dolgozóknak küldött múlt heti e-mailben közölte, hogy nincs tervben céges szintű leépítés a közeljövőben. Arra viszont nem adtak magyarázatot, hogy miért szerepeltek erre utaló adatok a cég belső használatra szánt dokumentumaiban. Az viszont biztosra vehető, hogy nagy változásokra lehet számítani a platformon, ha Elon Musk átveszi az irányítást.

Rovatok