Index Vakbarát Hírportál

Palkovics László: Tudjuk, mi a dolgunk!

2022. október 28., péntek 15:49

Gyorsan fejlődött az energetikai szektor, amit be kell hoznunk, de ezzel semmi gond, mert tudjuk, mi a dolgunk – mondta egy budapesti rendezvényen Palkovics László technológiai és ipari miniszter, aki hangsúlyozta, hogy ugyan a kormány 14 milliárd eurót tervez energetikai fejlesztésekre fordítani, azonban Európában a klímacélok nem érhetők el atomerőművek nélkül.

Borzalmasan magas Magyarország energiafelhasználásban a földgáz aránya, amiből csak keveset vagyunk képesek előállítani, ezért szükségletünk jelentős részét máshonnan vagyunk kénytelen beszerezni annak érdekében, hogy kielégítsük a lakosság igényeit – ismertette Palkovics László technológiai és ipari miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) csütörtöki rendezvényén. 

A tárcavezető szerint a gáztól való függésünk mérsékléséhez három ponton kell beavatkozni:

  1. A földgáz arányát csökkenteni kell, hiszen – Palkovics szerint – nem lehetünk ennyire kitettek egy olyan energiaforrásnak, amely nem termelhető ki Magyarországon.
  2. Törekszik a kormány az alternatív energiaforrások minél nagyobb felhasználására is. Elsősorban azokra a forrásokra támaszkodnának, amelyek elérhetők az országban. A miniszter komoly potenciált lát a makói földgázban, továbbá a szélerőművek engedélyezésével kapcsolatban is optimista.
  3. A kormány élénkítené az elektrifikációt, azaz prioritás az áramalapú energiaellátás.

A kormány átfogó intézkedéseket tervez hozni 2030-ig, és erről Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság alelnökével is tárgyalnak, az intézkedési tervezeteket folyamatosan egyeztetik – közölte a tárcavezető. 

A kormány 14 milliárd eurót szeretne költeni 2030-ig az energetikai fejlesztésekre. Ebből tízmilliárd eurót az Európai Unió nyújtotta Helyreállítási Alapból (RRF) fedeznének, négymilliárd eurót pedig belföldi üzleti alapú beruházások finanszírozzák majd. 

A miniszter szerint az uniós klímacélok nem érhetők el atomerőművek nélkül, amelyek üzemidejének meghosszabbítása elengedhetetlen. 

Fejlesztésekben a jövő

Palkovics László beszélt arról is, hogy a Technológiai és Ipari Minisztérium kiemelt figyelmet fordít az ország védelmi és önellátó képességének fejlesztésére, továbbá hangsúlyos a klímapolitika (környezetügy és körforgásos gazdaság) és az energetika, utóbbinál a miniszter kitért az energiaszuverenitás elérésének a fontosságára. Mindezek mellett kiemelten kezelik a vasút és a közlekedési szektor modernizálását. A minisztérium feladatai elsőre kis területnek tűnhetnek, azonban jóval mélyebb a portfólió. 

Magyarország nem áll túl jól ipar versenyképességét tekintve, ennek fejlesztése elsődleges szerepet tölt be a tárca munkájában

– emelte ki. 

Miért maradtak el a hálózatfejlesztések?

Szerda este a Magyar Közlönyben megjelent a két héttel korábban beharangozott kormányrendelet, amelynek értelmében megváltoztatják a napelemekről szóló jogszabályokat. Palkovics László a rendezvényen erre reagálva azt osztotta meg az Indexszel, hogy „ha összehasonlítjuk a gázrendszerünket és a villamos energetikai rendszerünket, akkor az látható, hogy a gázrendszerünk tökéletes. Magyarországon gyakorlatilag minden határátkelőnél bejön egy gázmolekula, és ezzel szinte bármit tudunk csinálni. Ez viszont nem igaz a villamos energetikai rendszerünkre, mert az gázra alapul.” 

A villamos energetika nem volt ennyire fontos. Európában számos helyen elmaradtak ezek a fejlesztések, Amerikában komplett áramszünetek vannak. A sváb energetikai miniszter pedig most fogja előírni a kötelező energetikai tárolást a naperőművek esetén. Olyan gyors volt ezen a területen a fejlődés, amit be kell hoznunk, de ezzel semmi gond, tudjuk, mi a dolgunk.

A napenergia visszatáplálásának felfüggesztése addig tart majd, amíg a hálózat nem lesz alkalmas arra, hogy képes legyen a megtermelt áram befogadására. „Most van 3,3 gigawatt telepített naperőmű-kapacitásunk, még öt gigawatt csatlakozik be, ezekre a szabályzás nem vonatkozik” - emlékeztetett.

Hadipar és Budapest Airport

Palkovics László a hazai hadipari stratégiáról azt nyilatkozta, hogy a fejlesztésekről már 2020-ban döntöttek. Azóta épült Zalaegerszegen egy harcjárműipari üzem, ahol nemcsak gyártanak, hanem szinte bármilyen járművet tudnak tesztelni. Továbbá működik fegyvergyár Kiskunfélegyházán, és idén átadtak egy helikopter-alkatrész gyártó üzemet. Decemberben megkezdődik a várpalotai lőszer-, illetve robbanóanyaggyár építése is. Tehát ezekkel a fejlesztésekkel alapvetően jól állunk.

Az állam korábban tervezte a Budapest Airport megvásárlását, erről a miniszter megjegyezte:

A háború előtt megállapodtunk arról, hogy a magyar állam ezt megveszi. Az árban is megállapodtunk, csak utána beütött a háború. Ezt követően azt mondtuk, hogy a magyar kormány felelős gazdálkodása nem teszi lehetővé ennek a forrásnak a biztosítását. Nem volt semmifajta nyomásgyakorlás, ez egy fair üzleti tárgyalás volt.

Arra a kérdésünkre, hogy ha most családi házat kellene építenie, milyen energetikai ellátásban gondolkodna, úgy fogalmazott, hogy a hőszivattyús hűtés-fűtési rendszerek telepítése jó irány lehet, de egy energiahatékony ház komoly energiamenedzsmentet igényel.

Az egy környéken élőknek megoldást jelenthet egy hatékony energiaközösség létrehozása. Mindezeken túl mindenkinek javasolja a fűtés lekapcsolását, mielőtt elhagyná otthonát.

(Borítókép: Palkovics László. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok