Index Vakbarát Hírportál

Tovább drágulhat a magyarok egyik alapélelmiszere

2022. október 28., péntek 08:59

Egy év alatt két-háromszorosára drágult a trappista sajt a magyar boltokban, miután kilőttek az alapanyagárak. A szakértők további drágulásra számítanak.

Az aszály nagyon megnehezíti a gazdák életét, a Hegedűs Sajtüzem tulajdonosa, Hegedűs Imre őstermelő azt mondta, a kukorica termésátlagai a Zsámbéki-medencében is tizede voltak a tavalyiaknak.

„Most nagyon drága, ötszörös árú takarmányt esznek a tehenek, miközben a tehén ugyanannyi tejet ad. Míg januárban 150 forintért vásároltam egy liter nyerstejet, most 240-ért. És egyáltalán nem csodálkoznék, ha a tejár tovább növekedne” – nyilatkozta Hegedűs Imre.

A változás miatt a sajttermékek ára is emelkedhet, a névtelenül nyilatkozó iparági szereplők további 30 százalékos növekedéssel számolnak a közeljövőben.

Az energiaválság a tejtermelőknek is húsba vágó problémát jelent, nagyon megnőtt a rezsiszámlájuk, de az Alföldi Tej Kft. kereskedelmi igazgatója, Hang Csaba elmondta, a sajtgyártás még a tejtermelésnél is energiaigényesebb.

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója pedig arról beszélt a Mandinernek, hogy az átlagos trappista sajt belföldi feldolgozói átadói ára most 2470 Ft/kg, ami 88 százalékkal magasabb, mint egy éve. A kilós trappistához 2700 forintnál olcsóbban nem lehet hozzájutni, a hosszabb érlelésű vagy füstölt trappistára pedig akár 5000-6000 forintos árcímke is kerülhet.

„A tejtermelők, a tejfeldolgozók és a kiskereskedők kénytelenek az önköltségnövekményt végső soron áthárítani a fogyasztókra. Ha nem így tennének, akkor előbb-utóbb be kellene zárniuk” – jelezte Harcz Zoltán, aki hozzátette: akkor is veszélybe kerülhetnek a szereplők, ha a magas fogyasztói árak hatására drasztikusan zuhan a kereslet a sajtok iránt.

A tojás is drágul

A legtöbb élelmiszerhez hasonlóan a tojást sem kerülte el az infláció, a Baromfi Termék Tanács szerint a jelenlegi körülmények között 150 forint is lehet az új átlagára a tojásnak. A termelő úgy gondolja, az is lehet, hogy már novemberben életbe léphet az új ár.

(Borítókép: Félkör alakú sajtot rak a polcra egy dolgozó Hajdúböszörményben. Fotó: Oláh Tibor/MTI)

Rovatok