Index Vakbarát Hírportál

Moszkva kemény lépéssel válaszol a hajóit ért támadásra

2022. október 29., szombat 19:34

Oroszország a Szevasztopolban állomásozó orosz hajók elleni támadás után felfüggeszti részvételét az ENSZ-közvetítéssel megkötött ukrajnai gabonaszállítási megállapodásban, olvasható az orosz védelmi minisztérium által szombaton kiadott közleményben.

„Tekintettel arra, hogy október 29-én a kijevi rezsim Nagy-Britannia részvételével terrorcselekményt hajtott végre a fekete-tengeri flotta hajói és polgári hajók ellen, amelyek részt vesznek a gabonaszállításra létrehozott folyosó biztonságának szavatolásában, az orosz fél leállítja részvételét a mezőgazdasági termékek ukrajnai kikötőkből történő kivitelére vonatkozó szerződés megvalósításában” – írja az orosz szaktárca.

A közlemény szerint a támadásban összesen kilenc drón és hét autonóm, tengerészeti pilóta nélküli jármű vett részt. „Minden légi célpontot megsemmisítettek” – tette hozzá a minisztérium, írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Azok a hajók, amiket most támadás ért, az ukrán kikötőkből a mezőgazdasági termékek exportálására használt gabonafolyosó biztonságának biztosításában vettek részt, teszi hozzá a TASZSZ. Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója szerint az ukrán fegyveres erők szombati támadása a „legmasszívabb offenzíva volt a »különleges katonai művelet« kezdete óta”.

Az ukrán elnök kabinetfőnöke a hírre reagálva zsarolással vádolta meg Oroszországot, és azt mondta, hogy a Krímben megrendezett terrortámadások történtek, melyeket Oroszország maga hajtott végre, írja az MTI.

Élelmiszerhiányhoz vezethet Oroszország döntése

Az ENSZ közölte, hogy kapcsolatba lépett az orosz hatóságokkal a fekete-tengeri gabonaexportról szóló megállapodás Moszkva által bejelentett felfüggesztése miatt, írja az Independent.

„Létfontosságú, hogy minden fél tartózkodjon minden olyan lépéstől, amely veszélyeztetné az élelmiszerhez való hozzáférést több millió ember számára” – mondta Stéphane Dujarric szóvivő.

Az ENSZ közvetítésével létrejött megállapodás keretében több mint 9 millió tonna gabonát exportáltak, ami enyhítette az élelmiszerhiányt, és csökkentette a globális árakat.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép: Gabonát szállító hajó az odesszai kikötőben 2022 augusztusában. Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters)

Rovatok