Index Vakbarát Hírportál

Drágul az olaj, szűkül a kínálat

2022. október 31., hétfő 13:15

Az OPEC és az OPEC+, más néven a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és a kartellen kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége a közelmúltban konferenciát tartott, melynek célja a jövőre vonatkozó termelési célok meghatározása volt.

A bécsi találkozón a kartell és a szövetségesek tagjai megegyeztek, hogy az idei év novemberétől kétmillió hordóval csökkentik a napi kitermelést.

Ezt a módszert már több alkalommal is felhasználták, hogy a kínálat szűkítésével növeljék az olaj piaci árfolyamát. A két éve nem látott változtatásnak az elsődleges célja a csökkenő  olajárak  korrigálása és a kontroll visszaállítása volt az energiaárak fölött – írja az oeconomus.hu.

Az érzékeny olaj

Az olaj rendkívül érzékenyen reagál a gazdasági kilátások változásaira. A február végén Ukrajna ellen elindított orosz háború egy hirtelen és drasztikus emelkedést okozott. Tavaly októberben az átlagos havi kereskedési ár még 84,38 dollár volt hordónként, majd a háború kirobbanását követően idén júniusra elérte a 114,81 dolláros csúcsot. 

A magas árak mellett több felhasználó is csökkentette a felhasználását, vagy alternatív megoldásra váltott. A kereslet csökkenésével az olaj ára szépen lassan visszatért a januári árfolyamhoz. A legnagyobb exportot biztosító Szaúd-Arábia szerint a szövetség elsődlegesen a csökkenő piaci ár ellen lépett fel a kitermelés csökkentésével. 

A jelenlegi helyzetben egyértelmű, hogy ez egy igen kedvező lépés Oroszország számára, melynek bevétele nagymértékben a szénhidrogének exportjából származik. A háború finanszírozásához elengedhetetlen a GDP-hez több mint 20 százalékban hozzájáruló olaj- és gázipar és a piacon megjelenő ár fenntartása vagy akár emelése. 

Megszavazták az ársapkát

A legnagyobb importőrök közül Európát és Amerikát sújtja a legmagasabb infláció, melyhez az olaj piaci ára jelentősen hozzájárul. Részben ez ellen lép fel az OPEC-találkozó előtt néhány órával megrendezett uniós tagállami ülésen elfogadott, nyolcadik Oroszország elleni szankciós csomag, melyben csatlakozva a G7 kezdeményezéséhez megszavazták az orosz ársapka bevezetését. 

Amennyiben működőképesnek bizonyul a javaslat, úgy jelentősen csökkenhet az infláció mértéke. A bevezetésnek a pontos időpontjáról és részleteiről még nincs elfogadott megegyezés, de fontos kiemelni, hogy más nagy importőrök, mint Kína, illetve India, könnyedén megboríthatják az ársapka használhatóságát egy esetleges külön megállapodással.

Csökkenhet a kereslet

A legtöbb OPEC+-tag már most a hivatalos kvóta alatt termel, így várhatóan a reális csökkentés mindösszesen a fele lesz a bejelentett mennyiségnek. A bejelentés óta mérsékelt emelkedés jelentkezett a Brent olaj árfolyamában, viszont a geopolitikai konfliktusok alakulásával ez könnyedén változhat.

Hosszú távon a megemelkedett árak lassulást eredményeznek a gazdasági növekedésben. A stagnáló gazdaságban kevesebb fogyasztás jelentkezik, így várhatóan az olaj iránti kereslet is csökken.

(Borítókép: Mohammed SAWAF / AFP)

Rovatok