Index Vakbarát Hírportál

Putyinék megtalálták az ellenszert a Nyugat fegyverére

2022. október 31., hétfő 17:00

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter méltatta azt az intézkedéscsomagot, amelyet minisztériuma dolgozott ki az Oroszországra nehezedő szankciós nyomásra válaszul. Szerinte az ország sikeresen megtalálta az ellenszert az intézkedésekkel szemben. Ezt a hazai pénzügyi rendszer kialakulásáról szóló, Az orosz pénzügyek története című dokumentumfilmben mondta – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

„Intézkedések egész sorát dolgoztuk ki, hogy reagáljunk erre a nehéz helyzetre. Már van egy hozzávetőleges cselekvési programunk arról, hogyan kell felépítenünk a gazdaságot, a pénzügyrendszert. Már vannak bizonyos receptjeink arra, hogyan dolgozzunk eredményesen az ilyen jellegű megszorítások mellett” – magyarázta a tárcavezető.

Sziluanov hozzátette: biztos benne, hogy hazája megbirkózik a szankciókkal. „Már megtanultunk reagálni a korlátozásokra, amelyekkel együtt kell élnünk. Megtaláltuk a megoldást ezekkel a szankciókkal szemben” – hangsúlyozta.

Az orosz pénzügyi rendszer kialakulását bemutató dokumentumfilmet november 1-jétől vetítik az orosz mozikban. A premiert az Orosz Föderáció Pénzügyminisztériumának 220. évfordulójára időzítik – írja a TASZSZ.

A dokumentumfilmben többek között Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter, Elvira Nabiullina, az orosz jegybank elnöke, Szergej Kirijenko, az elnöki adminisztráció vezetőjének első helyettese, Alekszej Kudrin, a számvevőszék elnöke, Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere és Herman Gref, a Sberbank elnöke és igazgatótanácsának elnöke is megszólal.

Magyarország bírálta a szankciókat

Orán Viktor miniszterelnök korábban úgy fogalmazott, hogy a szankciók mostani formájukban primitívek, katasztrofálisak, és „nem megfojtják Oroszországot, hanem extra pénzt adnak neki”, ami abból is látszik, hogy mennyivel nőttek a bevételei a 2022-es első félévben.

„Én még csak azt sem mondom, hogy vonjuk vissza. Csak azt javaslom, hogy gondoljuk újra és faragjuk újra a szankciókat. Tehát nem azt mondom, hogy ne csináljuk, meg hogy vonuljunk vissza, meg hogy adjuk föl. Tehát valami reasonable, common sense, értelmes dolgot tegyünk” – fűzte hozzá a kormányfő.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Weltwoche című svájci hetilapnak nyilatkozva pedig úgy fogalmazott:

Bárki is találta ki az ukrajnai háború miatti brüsszeli szankciókat, az Oroszország legjobb barátja, hiszen az intézkedésekkel az Európai Unió nem Oroszországnak, hanem saját magának ártott.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin és Anton Sziluanov 2015. május 8-án. Fotó: Sasha Mordovets / Getty Images)

Rovatok