Index Vakbarát Hírportál

Újabb város mond le a karácsonyi hangulatról

2022. november 1., kedd 19:13

Gödöllőn sem lesz karácsonyi díszkivilágítás – tudatta Gémesi György, a város polgármestere. Energiatakarékossági megfontolásból emellett a téli hónapokra bezár a helyi kulturális központ, a Művészetek Háza. A könyvtárban és a múzeumban pedig 16 fokos hőmérsékletet tartanak.

Mint arról korábban beszámoltunk, az önkormányzatok különböző kényszerintézkedésekkel készülnek a téli időszakra, amiről Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke is tájékoztatást adott korábban.

Kovács Balázs, a gödöllői Művészetek Házának ügyvezetője elmondta: Keleti Éva Párban című kiállítása volt az utolsó kulturális esemény az intézményben. A legnagyobb művészeikről készült fotók lógnak a falakon, ennek ellenére kénytelenek bezárni, mert az önkormányzat nem tudja kifizetni azt a többletet, amit a fűtés költsége jelent.

A Művészetek Házában távhővel fűtenek, ami 16-szor drágább a tavalyi árhoz képest: a többletköltség 320 millió forint, ami az ügyvezető szerint kigazdálkodhatatlan. Egészen jövő áprilisig zárva tartanak, addig a művészeti csoportok, tanfolyamok és színházi előadások átköltöznek máshová.

A programjainkat decemberig terveztük meg, és a jegyeket is eladtuk. A programok nagy részét a Gödöllői Királyi Kastély lovardájába fogjuk átvinni, a jövő évtől pedig a Déryné programnak az előadásai a Damjanich Általános Iskola színháztermében lesznek

– mondta az ATV-nek Kovács Balázs.

Jövő tavaszig bezárnak a kisebb létesítmények

A gödöllői polgármester, Gémesi György szerint a könyvtárban és a múzeumban 16 fok alá nem mehet le a hőmérséklet az ott lévő tárgyak miatt. Takarékoskodási célból bezárják a kisebb létesítményeket a téli időszakra.

A polgármesteri hivatalban 20 fokban maximálták a hőmérsékletet, de a polgármester szerint nem egyszerű megoldani a helyzetet.

Idén a karácsonyi díszkivilágítás is elmarad, azonban karácsonyfa lesz, igaz, csak egy nagyon szerény világítást kap. Adventi ünnepség is lesz, de nyilván az is kint a szabadban, ezzel próbáljuk azt a hangulatot visszaadni, amit az elmúlt időszakban karácsonykor megszokhattak a gödöllőiek

– mondta Gémesi György, aki a Gödöllői Királyi Kastély sorsáról elmondta, a létesítmény nem az önkormányzathoz tartozik, azonban úgy tudja, hogy a korlátozások egyelőre nem érintik, mert 2023 végéig van szerződésük a gázra és az elektromos áramra, így addig biztosan az eredeti áron vehetik igénybe a szolgáltatást.

Komlón sem lesz díszkivilágítás, Pécsett viszont nem tudják biztosan, hogy megrendezik-e a karácsonyi vásárt. Ezekben a városokban azonban biztosan lesz karácsonyi vásár, Budapesten sem marad el az Európa tíz legszebb vására között számon tartott Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár.

(Borítókép: A Gödöllői Királyi Kastély díszkivilágítása. Fotó: Honéczy Barnabás / MTI)

Rovatok