Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi szinten is a legmagasabbak közt a magyar infláció

2022. november 3., csütörtök 19:24

Óriási inflációs hullám söpör végig Európán és gyakorlatilag az egész világon. Ez Magyarországot sem kerüli el, sőt, az ötödik legmagasabb növekedést itt mérte az OECD. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet csütörtökön publikált adatai szeptemberre vonatkoznak, amikor még nem tetőzött, de jelentősen magasan állt például a gáz ára.

Az OECD országaiban a fogyasztói árindex alapján mért éves infláció 2022 szeptemberében átlagosan 10,5 százalékra emelkedett az augusztusi 10,3 százalékról. A 38 tagot számláló szervezet 19 országában – köztük hazánkban is – két számjegyű inflációt mértek szeptemberben.

A legmagasabb inflációt Észtországban, Magyarországon, Lettországban, Litvániában és Törökországban mérték. Ezekben az országokban 20 százalék felett volt a drágulás. 

Az élelmiszerek és energia nélkül számított infláció 7,6 százalék volt szeptemberben az OECD országaiban, különösen a szolgáltatások körében figyelhető meg a drágulás. Bár három egymást követő hónap után most csökkent az energiainfláció, így is 28,8 százalékos növekedést mértek éves szinten.

A jelentés mellett fontos kiemelni: az adatok szeptemberre vonatkoznak, a referenciaértékként szolgáló holland TTF gáztőzsdén ebben a hónapban kezdtek el mérséklődni a gázárak. Ebben az időszakban már nem tetőztek az árak, ugyanakkor még jelentősen magasan álltak.   

Az energiaárak mozgatják

A G7-országok éves inflációja 2022 szeptemberében 7,7 százalékra emelkedett az augusztusi 7,5 százalékról. 2022 szeptemberében ez az emelkedés annak ellenére következett be, hogy Németország kivételével valamennyi G7-országban lassult az energiaár-infláció. Az élelmiszerek és energia nélkül számított infláció hozzájárulása a teljes inflációhoz augusztusról szeptemberre a G7-országok mindegyikében nőtt, kivéve Franciaországban. Németországban jelentős növekedés tapasztalható ebben a tekintetben.

Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Japánban továbbra is az élelmiszer- és energiaár-infláció járul hozzá leginkább az inflációhoz.

Az euróövezetben a harmonizált fogyasztóiár-indexszel mért éves infláció szeptemberben 9,9 százalékra emelkedett az augusztusi 9,1 százalékról. Az unióban az élelmiszerárak, energiaárak, valamint az élelmiszerek és energia nélkül számított infláció is emelkedett. Az Eurostat 2022. októberi gyorsbecslése az euróövezetre vonatkozóan az éves infláció további növekedését jelzi.

A G20-ak körében az éves szintű infláció szeptemberben 9,5 százalékra emelkedett az augusztusi 9,2 százalékról. Az OECD-n kívül Argentínában, Kínában, Indiában, Indiában, Indonéziában és Szaúd-Arábiában nőtt még az éves inflációmutató, Brazíliában és Dél-Afrikában viszont csökkent – olvasható az OECD elemzésében.

Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD)

A párizsi központú nemzetközi gazdasági szervezetnek Magyarország 1996 óta tagja. Fő célja a csoport tagállamainak gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi tevékenységének összehangolása.

Tagjai között olyan országok szerepelnek, mint az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, az Egyesült Királyság, Németország, valamint Svájc és Törökország.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok