Index Vakbarát Hírportál

Egyértelmű győzelmet aratott Benjámin Netanjahu, megérkeztek a végleges eredmények Izraelből

2022. november 3., csütörtök 21:25

Stabil jobboldali kormányt alakíthat Izraelben a Likud párt élén álló Benjámin Netanjahu. A keddi választáson leadott valamennyi szavazatot összesítették. A választási részvétel 71,3 százalékos volt.

Teljes feldolgozottság mellett a Benjámin Netanjahu volt miniszterelnököt támogató jobboldali, nacionalista és ortodox tömbnek 64 képviselője lesz a 120 tagú izraeli parlamentben. Ezzel a Likud vezetője képes megalakítani a választási kampányában ígért stabil, tisztán jobboldali kormányát.

Jair Lapid jelenleg még hivatalban lévő miniszterelnök koalíciója mindössze 51 képviselői helyet tudott megszerezni. Jaír Lapid gratulált Netanjahunak a választási győzelméhez, egyben megbízást adott stábjának a rendezett hatalomátadásra.

Izrael állam fölötte áll minden politikai megfontolásnak. Sok sikert kívánok Netanjahunak Izrael állam és népe érdekében

– derült ki Lapid közleményéből. Izraelben is a győztesnek kedveznek a választási szabályok, hiszen a 3,25 százalékos választási küszöböt el nem érő pártokra leadott voksokat, az összesen leadott szavazatok több mint hat százalékát, a választási eredmények arányában osztják el a bejutott pártok között, s ezzel megerősödnek a győztes oldal pártjai.

A Haarec izraeli újságnak nyilatkozó Likud-forrás szerint gyors koalíciós tárgyalásokra törekszik majd a győztes párt.

A Vallásos Cionisták nevű pártszövetséggel, a keleti ultraortodoxok Sasz pártjával és az askenázi ultraortodoxok Egyesült Tóra pártjával kezdődnek majd meg az egyeztetések a kormányalakításról. A hivatalos végeredményt jövő hét szerdán hirdetik ki.

Orbán Viktor már gratulált is

Ahogy arról az Index is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán gratulált Benjamin Netanjahunak. A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott: „Nehéz időkben erős vezetőkre van szükség. Gratulálok a nagy visszatéréshez Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, Magyarország barátjának!”

Így szerepelt a többi párt

Nem jutott be az arab Balaad párt, noha 3,02 százalékot, azaz több mint három mandátumhoz elegendő szavazatot szerzett. Ha az előzetes várakozások szerint összefogtak volna a Hadas-Tal nevű arab pártszövetséggel, akkor együtt most nyolc képviselője lenne közös listájuknak, de így a bekerült Hadas-Tal várhatóan csak 4-5 képviselőt küldhet a kneszetbe. 

A baloldali liberális Merec sem jutott be. Ez a párt is megpróbált korábban szövetséget kötni a szociáldemokrata Munkapárttal, de annak vezetője, Merav Michaeli elutasította a kérésüket – összegezte az MTI.

(Borítókép: Benjámin Netanjahu 2020-ban. Fotó: Florian Gaertner / Photothek / Getty Images)

Rovatok