Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Mindenki nyugodjon meg, csökkenni fog a gáz ára

2022. november 3., csütörtök 16:38

Mindenki nyugodjon meg, a jelenlegi alacsony árak a magyar beszerzési szerződésben is reflektálódni fognak – fogalmazott Szijjártó Péter külügyminiszter azzal kapcsolatosan, hogy a hetek óta tapasztalható olcsóbb energiaárak milyen hatással vannak a magyar gázbeszerzésre.

Szijjártó Péter külügyminiszter egy sajtótájékoztatón közölte, hogy „a jelenlegi alacsony gázárak a magyar beszerzési szerződésben is reflektálódni fognak”. A külügyminiszter hangsúlyozta:

a hosszú távú szerződések árazásában ez általában „úgy néz ki, hogy egy bizonyos csúszással követi az aktuális tőzsdei árat”.

Ahogy arról az Index már korábban is beszámolt, jelentősen csökkentek az európai gáztőzsdén az árak, miután szeptember eleje óta meredeken esett a referenciaként szolgáló holland TTF gáztőzsdén. Ennek okai az alábbiak:

Idehaza is látszódni fog

Szijjártó Péter csütörtökön kifejtette, hogy „a földgázpiac működésének van egy törvényszerűsége. Az ár akkor a legmagasabb, amikor magas a kereslet, amikor betárolási időszak van. Tehát augusztusban nagyon magas volt az ár.”

A tárcavezető szerint ez nem meglepő, mert „mindenki a betárolási időszakban akar földgázt venni, akkor akarja betenni a saját tárolójába”.

„Tehát ha magas a kereslet, magas az ár. Aki a Közgázra járt, annak nem túlságosan meglepő. Most pedig már mindenki feltöltötte a földgáztárolóit, hallhatjuk, hogy Európában száz százalékot megközelítő a töltöttségi szint. Most senki nem fog gázt venni, mert nem tud, mert nem tudja hova tenni. Kicsi a kereslet, tehát kicsi az ár” – fogalmazott a külügyminiszter.

Majd amikor elkezdődik a kitárolás – mielőtt a fűtési szezon jön, és sokkal többet fogunk fogyasztani –, le fog menni a tároló töltöttségi szintje körülbelül húsz százaléka nagyjából márciusra. Akkor pedig, ha mindenki megint elkezd betárolni, nagyon magas lesz az ár

– jegyezte meg Szijjártó Péter, aki azt is hozzátette: a jelenlegi alacsony árak a magyar beszerzési szerződésben is reflektálódni fognak. 

A miniszter ismertetése szerint a hosszú távú szerződések árazásában ez úgy néz ki – legalábbis vannak olyan hosszú távú szerződések, ahol ez úgy néz ki –, hogy egy bizonyos csúszással követi az aktuális tőzsdei árat. Szijjártó Péter azt is egyértelművé tette, hogy a jelenlegi alacsony árak a magyar beszerzési szerződésben is reflektálódni fognak.

(Borítókép: Elena Popova / Getty Images)

Rovatok