Index Vakbarát Hírportál

Az uniós előírásnál közel 50 százalékkal több a földgáz a magyar tárolókban

2022. november 4., péntek 13:08

A hazai földgáztárolók november 1-jére elérték a 85 százalékos töltöttséget. Magyarország földgázellátása továbbra is zavartalan.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) november 1-jei adatai szerint a hazai földgáztárolók töltöttsége 5,38 milliárd köbméter volt, ami az összkapacitás 85 százaléka. Ez a mennyiség 500 millió köbméterrel több a 2021. november 1-jei mennyiséghez képest.

Az Európai Unió gáztárolási rendeletében meghatározott ütemezés alapján Magyarországnak november 1-jéig ötéves átlagfogyasztása 35 százalékát kellett kötelezően betárolnia, ami 3,65 milliárd köbméter. 

A gyorsabb betárolásnak köszönhetően november 1-jére Magyarország 1,73 milliárd köbméterrel, azaz csaknem 50 százalékkal teljesítette túl a rendeletben előírt mennyiséget.

Zavartalan a magyarországi földgázellátás

Az éves fogyasztásarányos töltöttség november 1-jén 53,8 százalék volt, ami 25,7 százalékkal több az európai földgáztárolók töltöttségi átlagánál. A betárolt 5,38 milliárd köbméternyi földgáz az éves lakossági fogyasztást meghaladja (135,75 százalék).

Az ország földgázellátása továbbra is zavartalan. A piaci szereplők igényei és az időjárás függvényében a hazai földgáztárolók és a hozzájuk tartozó műszaki infrastruktúra a következő időszakban is betárolási üzemmódban működhet. 2023-ban viszont olyan kihívásokkal kell majd megküzdenie a magyar gazdaságnak, mint például a lassuló gazdasági növekedés, a romló munkaerőpiaci helyzet, a magas kamatkörnyezet és az infláció.

Rovatok