Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan eldől a Tungsram sorsa

2022. november 4., péntek 16:02

A Tungsram csak abban az esetben kerülhet ki a csődeljárás alól, ha legnagyobb hitelezője, az Eximbank november 7-én elfogadja a vállalat második kilábalási tervét. Az ügyben már régóta nincs fejlemény, ami miatt a svájci befektető sem tud tőkét biztosítani a Tungsram adósságrendezési ajánlatához.

Mint arról korábban az Index beszámolt, november elején kerül sor a Tungsram második csődegyezségi tárgyalására, mivel az augusztusi első forduló eredménytelenül zárult. A vállalat egyetlen esélye az lehet, ha legnagyobb hitelezője, az Eximbank elfogadja a csődegyezséget, amiről november 7-én szavaznak a hitelezők. 

A Tungsram már fél éve dolgozik csődhelyzetének megoldásán, a november első hetében megtartott csődegyezségi tárgyaláson pedig bemutathatja a hitelezőknek az elsőnél meggyőzőbb kilábalási tervét.

A vállalat augusztus 8-án mutatta be az első kilábalási tervet, amelyet a nem biztosított hitelezők többsége elfogadott, azonban a legnagyobb hitelező, az Eximbank elutasított. Akkor azt mondta a hitelezőknek, hogy későbbi időpontban jobb ajánlatot vár a vállalattól, ennek prezentálása történik majd november 7-én, hétfőn. 

Több befektetővel is tárgyaltak

Az eltelt idő alatt a Tungsram több hazai és nemzetközi befektetővel is tárgyalt, köztük a svájci illetőségű Business Creationnel, amelynek van már tapasztalata válságos helyzetű cégek megmentésében. A Világgazdaság azt írja, a Creation mögött potens befektetők állnak, ám a felek között a mai napig nem jött létre találkozó. 

A vállalat szerint az Eximbank miatt nem valósult meg a találkozó, ugyanis amennyiben hétfőn sem születik döntés, végérvényesen elindul a Tungsram felszámolása. 

A magyar állam számára jelen helyzetben a legjobb megtérülést az biztosítaná, ha az Exim elfogadná a Tungsram csődegyezségi ajánlatát, és leülne tárgyalni a svájci befektetővel, és elfogadná a Tungsram azon ajánlatát is, amelyből három hónapon belül megfelelő befektetéshez juthatna

– írta a Tungsram közleményében.

(Borítókép: Varga György / MTI)

Rovatok