Index Vakbarát Hírportál

Pattanásig feszül a húr az Északi Áramlat miatt

2022. november 6., vasárnap 14:04

Oroszországnak megvan az oka, hogy elhiggye, Liz Truss korábbi brit miniszterelnök Anthony Blinken amerikai külügyminiszternek küldött „elvégeztetett” SMS-üzenete az Északi Áramlat bombázásáról szól – ezt Szergej Nariskin, Oroszország Külügyi Hírszerző Szolgálatának igazgatója nyilatkozta.

„Csak közvetett megerősítésem van, hogy ez az SMS létezik” – mondta a Rosszija 1 tévécsatornának Szergej Nariskin, aki hozzátette: ébernek kell lenniük az oroszoknak, és a Külügyi Hírszerző Szolgálatnak továbbra is meg kell akadályoznia a külső fenyegetéseket.

A speciális szolgálatoknak, így az orosz Külügyi Hírszerző Szolgálatnak továbbra is fel kell ismernie és meg kell előznie az államunk és polgáraink elleni külső fenyegetéseket

hangsúlyozta a TASZSZ beszámolója szerint a Külügyi Hírszerző Szolgálat vezetője.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője korábban azt mondta, hogy várják London válaszát a médiában megjelent információkkal kapcsolatban, amelyek szerint Truss az Északi Áramlat szabotázsa után üzenetet küldött Anthony Blinken amerikai külügyminiszternek.

Az orosz diplomata hangsúlyozta: a kérdésre világszerte több millió ember vár hivatalos választ. Szerinte nekik joguk van tudni, mi történt a világon az energiabiztonsággal, és mi volt a szerepe az angoloknak a terrortámadásban. Az orosz Legfőbb Ügyészség nemzetközi terrorcselekmény ügyében indított eljárást a gázvezetékek megrongálása miatt.

Bekérették a brit nagykövetet

Mint ahogy arról az Index beszámolt, bekérették Deborah Bronnert moszkvai brit nagykövetet csütörtökön az orosz külügyminisztériumba a Szevasztopoli-öbölben múlt hétvégén végrehajtott dróntámadás ügyében. Az oroszok azzal is megvádolták Nagy-Britanniát, hogy részt vett az Északi Áramlat vezetékei elleni támadásban.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán azt ígérte, Moszkva bizonyítékokat mutat be a brit nagykövetnek arról, hogy Nagy-Britannia részt vett az orosz fekete-tengeri flotta szevasztopoli támaszpontja elleni október 29-i támadásban és az Északi Áramlat gázvezetékei elleni szabotázsakcióban. A nagykövet több mint fél órát töltött a külügyminisztériumban, és amikor távozott, nem kívánt válaszolni az épület előtt őt váró újságíróknak.

Az orosz külügyminisztérium délután kiadott közleménye szerint a tárca határozottan tiltakozott a nagykövetnél amiatt, hogy brit katonai szakemberek részt vesznek az ukrán különleges műveleti erők egyebek között tengeri szabotázsakciókra való kiképzésében, valamint felszerelésében.

MOSZKVA SZERINT AZ ILYEN KONFRONTATÍV BRIT FELLÉPÉS A HELYZET ESZKALÁCIÓJÁVAL FENYEGET, VALAMINT KISZÁMÍTHATATLAN ÉS VESZÉLYES KÖVETKEZMÉNYEKKEL JÁRHAT.

Az orosz külügyi tárca álláspontja szerint ha az „agresszív cselekmények”, amelyek a közvetlen konfliktusba sodródás kockázatával járnak, folytatódnak, a káros következményekért és a két ország közötti növekvő feszültségért a felelősség egyértelműen a brit felet fogja terhelni.

Nem hitelesek az orosz források

Az orosz narratíva szerint Truss – akkori brit miniszterelnök – egy perccel az Északi Áramlat felrobbanása után SMS-t küldött Blinkennek azzal a szöveggel, hogy „It’s done” (Elvégeztetett), állította a Kim Dotcom néven ismertté vált informatikai vállalkozó és hacker a Twitteren. Dotcom szerint az oroszok így tudták meg, hogy Nagy-Britannia felrobbantotta a csővezetékeket.

A történetnek a sajtó egy része által felkapott verziója szerint az üzenetet Truss nem arról a telefonról küldte, amelyet sajtóértesülések szerint hackerek törtek fel. A Kreml már többször megvádolta Amerikát azzal, hogy ők hajtották végre az Északi Áramlat vezetékei elleni szabotázsakciókat.

(Borítókép:  Sean Gallup/Getty Images)

 

Rovatok