Index Vakbarát Hírportál

Négy nagyerőművet ellenőrzött az energiahivatal

2022. november 7., hétfő 11:09

Rendben találták négy nagyerőmű működését szokásos helyszíni ellenőrzésekor az idén szeptemberben és októberben, amelyben kiemelt figyelmet fordítottak az olajtüzelésre alkalmas nagyerőművekre – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan felügyelik az erőművek tevékenységét. A négy nagyerőmű telephelyén megállapították, hogy azok a jogszabályi és szabályzati előírások szerint működnek.

Az energiahivatal munkatársai megvizsgálták a tüzelőanyagok rendelkezésre állását is. Megállapították, hogy az erőművek rendelkeznek a jogszabályban előírt biztonsági és normatív tüzelőanyag-készlettel.

Az 50 megawatt (MW) és annál nagyobb teljesítményű erőműveknek normatív energiahordozó-készletet, valamint ezt meghaladóan biztonsági készletet kell tartaniuk a napi átlagos tüzelőhő felhasználás alapján

– ismertette a MEKH.

Az erőműveknél legalább tizenhat napi átlagos villamosenergia- és kapcsolt hőtermeléshez szükséges energiahordozónak kell rendelkezésre állnia arra az esetre, ha az elsődleges tüzelőanyag-ellátás átmenetileg megszűnne. Nyolc napra elegendő készletet kell tárolni azon a telephelyen, ahol a tüzelőberendezés üzemel. A biztonsági energiahordozó készletek meghatározott feltételekkel a telephelyen kívül is tárolhatók a közlemény szerint.

Rovatok