Index Vakbarát Hírportál

Nagy István: Zavartalan a magyar élelmiszer-ellátás

2022. november 7., hétfő 15:21

Az Agrárminisztériumnak mindig nagy felelőssége volt abban, hogy mi kerül a boltok polcaira, hiszen a tárca hatásköre valóban a termőföldtől az asztalig terjed – mondta Nagy István agrárminiszter Az európai kereskedelem napja rendezvényen hétfőn a szaktárca közleménye szerint.

A háború és a szankciós válság ellenére is zavartalan a magyar élelmiszer-ellátás, még a vidéki kis boltokban is, a lakosságot pedig védi az egyes élelmiszerekre bevezetett árstop – emelték ki a közleményben.

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy a kereskedelemben mutatkozik meg, hogy mindaz a munka, amit egy gazdálkodó, majd egy élelmiszeripari vállalkozás elvégez, hogyan hasznosul. Keresik a fogyasztók az adott terméket, vagy ott marad a boltok polcain – írja az MTI.

Hozzátette: a fogyasztók elvárják, hogy a mindennapi szükségleteiket minél kisebb erőfeszítés mellett, minél alacsonyabb árszínvonalon, minél jobb minőségű termékek megvásárlásával elégíthessék ki. Nagy István szerint a kis boltok léte különösen fontos a vidék lakosságmegtartó képességének erősítése érdekében is. Ha nincs bolt, előbb-utóbb nincs falu sem – közölte.

A miniszter kiemelte, hogy a kereskedelem egyszerre katalizátora és előállítója a bruttó nemzeti össztermék növekedésének, hiszen minden magyarországi lakos a kiskereskedelem ügyfele: 2020-ban naponta és fejenként 3200–3600 forintot hagytak a boltokban a vásárlók.

Ennek a forgalomnak a lebonyolításában 2021-ben 105 ezer vállalkozás 112 ezer üzlete vett részt. A számokból látszik, hogy a kereskedelem milyen pozitív szerepet tölt be a nemzetgazdaságban – mondta, hozzátéve: ahhoz azonban, hogy ezt a szerepét meg lehessen őrizni, sőt megerősíteni, első helyen szükséges az ágazati foglalkoztatás jelenlegi magas szintjének megőrzése és a bérszínvonal további emelése.

Fokozni kell emellett a hazai alapanyagok, termékek, beszállítók szerepét, és javítani a versenyképességet úgy, hogy annak integráns része legyen a környezetterhelés csökkentése és a digitalizáció – hangsúlyozta Nagy István.

A tárcavezető kitért arra is, hogy kihívásokkal kell szembenéznie az ágazatnak és az egész országnak. A koronavírus terjedésének lassítása érdekében hozott korlátozó intézkedések okozta sokkot még éppen csak kezdte kiheverni az ágazat, amikor a szomszédban kitört a háború, és a brüsszeli szankciók miatt az egekbe kezdett emelkedni az energia ára, az infláció és az egyéb költségek, ezzel újabb rendkívüli akadály elé állítva mindenkit.

A kormány egyes alapvető élelmiszerekre árstopot vezetett be azért, hogy megóvja a magyar családokat azoktól a kiszámíthatatlan változásoktól, amik – a nemzetközi konfliktusok, a globális ellátási problémák és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt – többek között az élelmiszerek árában is bekövetkeztek. Az árstopok tekintetében jelenleg azt vizsgálják, hogy milyen termékekre terjeszthető ki ez az intézkedés – húzta alá a tárcavezető a közlemény szerint.

Nagy István szerint hatalmas eredmény, hogy a koronavírus-járvány ellenére, az orosz–ukrán háború és a szankciós válság mellett is zavartalan az élelmiszer-ellátás. Éppen ezért köszönettel tartoznak a legkisebb falusi bolttól a legnagyobb hipermarketig minden dolgozónak – írják a közleményben.

Rovatok