Index Vakbarát Hírportál

Romániának nem okozhat gondot az idei tél a gázellátás terén

2022. november 7., hétfő 17:37

A román gáztárolók csaknem tele voltak hétfőre, telítettségi szintjük elérte a 97,75 százalékot – közölte Virgil Popescu román energiaügyi miniszter.

A tárcavezető ismét nyomatékosította, hogy Romániának nem lesz gondja télen az energiaellátással. A miniszter szerint sem a lakosság, sem a vállalatok nem fognak szenvedni, hiszen hétfőn a gáztárolókban már több mint 3 milliárd köbméter gáz volt.

Románia éves gázfogyasztása 11-12 milliárd köbméter.

George Niculescu energiaügyi államtitkár korábban elmondta, hogy amennyiben átlagos tél lesz, Romániának nem lesznek energiaellátási problémái, mert a betárolt gáz biztonságot ad. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió által megszabott minimális 80 százalékos telítettségi szintet Bukarest már szeptember közepén teljesítette.

A tavalyi évtől eltérően a gáztárolók nagyon magas, több mint 97 százalékos, azaz 2,970 milliárd köbméteres töltöttségi fokkal indulunk. Ez egy nagyon magas fok, ami némi bizonyosságot ad. Ez a százalékos arány segít abban, hogy egy átlagos telet gond nélkül átvészeljünk a hőértékek tekintetében

– mondta Niculescu az Energy Focus konferencián az Observator Antena beszámolója szerint.

(Borítókép: Egy dolgozó ellenőrzést végez Románia gázfeldolgozó üzemében 2022. június 28-án. Fotó: Andrei Pungovschi / AFP) 

Rovatok